Stručnjaci: Udaranje po guzi je opasnije nego što se misli

udaranje deteta po guzi
Foto: thislife pictures / Alamy / Profimedia

Nova istraživanja potvrdila su da fizičko kažnjavanje, čak i kad je to samo povremeno udaranje po guzi, može da ima štetne i dugotrajne posledice na dete kasnije u detinjstvu, ali i u odraslom dobu.

Dok neki roditelji tvrde da povremeno udaranje po guzi nije toliko strašno, a jeste delotvorno, a drugi jasno ističu kako nikada nije prihvatljivo i ne opravdavaju ga ni u kom slučaju, stižu rezultati novog istraživanja. I oni su, bez sumnje, na strani ovih drugih.

Studija objavljena u naučnom časopisu Developmental Psychology otkrila je da deca koja su kažnjavana udaranjem po guzi sa svojih 15 meseci imaju gori temperament i ponašanje kasnije u detinjstvu i u tinejdžerskim godinama. Istraživači su proučavali 15-mesečnu decu i pratili njihovo ponašanje kroz ankete do njihovog petog razreda osnovne škole. Negativne posledice pokazale su se tačnim kroz rasne i socioekonomske grupe.

Pročitajte još:

Novije istraživanje objavljeno u časopisu Child Abuse & Neglect pratilo je uticaj udaranja po guzi sve do odraslog uzrasta. Istraživači su proučavali 8.300 ljudi između 19 i 97 godina, a gotovo 55 odsto njih priznalo je da su bili udarani po guzi kao deca – muškarci više nego žene. A upravo je u tih 55 odsto bilo više onih koji su imali depresiju i druge psihičke probleme, kao i probleme s konzumiranjem alkohola i droge.

„Jako je važno da se roditelji suzdrže od bilo kakvog fizičkog kažnjavanja jer je jasno da to može imati dugotrajne posledice“, objasnio je Gustavo Karlo, psiholog i autor istraživanja.

On je dodao da roditelji treba da dete nauče kako da upravljaju svojim ponašanjem u ranom uzrastu – ako žele da neguju pozitivno ponašanje kod dece.
Ranija istraživanja pokazala su da je fizičko kažnjavanje povezano s kratkotrajnim uticajima na razvoj deteta kroz detinjstvo, ali ova nova istraživanja ukazuju da udaranje po guzi može da ima negativne posledice i u daljoj budućnosti.

„Ovo je posebno važno jer je istraživanje iz 2014. godine pokazalo kako roditelji udaraju decu po guzi u sve ranijem uzrastu“, kaže psiholog Karlo i objašnjava kako je oko 30 odsto dece mlađe od godinu dana udarano po guzi.

Jasno je da roditeljstvo nije nimalo jednostavno, ali ne smemo zaboraviti da su razgovor, jasno postavljena pravila i ograničenja i stalna komunikacija sa detetom jedini put do dobrih rezultata. Zato se, ako pomislite da šljepite dete po guzi, prvo zapitajte može li to dugoročno da mu naškodi, makar delovalo sasvim beznačjano.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram