Šta treba uzeti u obzir pri kupovini kreveca i komode za bebu

krevetac
Foto: Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

Izbor pravog nameštaja za bebe je od velike važnosti. Na današnjem tržištu su dostupne razne vrste nameštaja za bebe, od kreveca, komoda za bebine stvari, komoda za presvlačenje i sličnih. Međutim, svaka od navedenih vrsta ima toliko modela i karakteristika koje je potrebno uzeti u obzir.

Odabir kreveca

Pri samom pominjanju kreveca najpre se razmatra da li će se uzeti drveni krevetac ili neka od varijanti sklopivih kreveca. Ukoliko se odluči za prvu opciju, tu je tek početak. Drveni kreveci dolaze uz brojne dodatne karakteristike: od klasičnih varijanti sa točkićima ili ne, sa mogućnošću skidanja i pomeranja stranice kreveca (klizne ogradice), sa dodatnim fiokama i slično. Takođe, kao opcija se izdvajaju i 2 u 1, 3 u 1 i 5 u 1 varijante. U pitanju su različiti modeli koji mogu biti multifunkcionalni: mogu se koristiti i kao kolevka, kao krevet za manju i stariju decu, kao radni sto, komoda i slično. Dodatne karakteristike mogu da variraju od modela do modela i od proizvođača do proizvođača.

Međutim, kao najvažnija karakteristika jednog kreveca za mnoge roditelje izdvajaju se dimenzije. Dok se kao zlatni standard izdvajaju dimenzije kreveca 60×120, usled savremenog načina života i kulture stanovanja u sve manjim životnim prostorima ili bez posebne sobe za dete, mnogi roditelji su u potrazi za manjim i drugačijim dimenzijama. Ovde je važno imati u vidu da se pri izboru kreveca drugačijih dimenzija smanjuje i izbor dušeka za krevetac jer najviše modela izrađuje se za standardne dimenzije kreveca. Takođe, posteljinu je takođe potrebno uzeti u skladu sa odabranim dimenzijama te bi i to trebalo uzeti u obzir.

Odabir odgovarajuće komode za povijanje bebe

Kada su u pitanju komode za presvlačenje bebe, na tržištu se nude dve osnovne vrste. Prvu vrstu predstavlja standardna komoda sa pultom za previjanje i eventualno par polica, dok se u drugu vrstu ubrajaju glomaznije komode sa fiokama za bebine stvari i pultom koji je fiksan ili se može dodati na postojeću komodu. Dakle, osnovna zajednička funkcionalnost je da su obe vrste čvrste konstrukcije koje poseduju pult za povijanje bebe i dodatno mesto za odlaganje bebinih stvari, a među dodatnim karakteristikama koje vredi uzeti u obzir jeste sakrivena kadica, odnosno prostor za umetanje kade za kupanje bebe kako bi se kompletna presvlaka i higijena bebe obavila na istom mestu. Dimenzije su i u ovom slučaju bitan faktor, ali i pojedinačne potrebe.

Ukoliko u sobi u kojoj će se presvlačiti beba već postoji prostor gde se mogu odložiti bebine stvari, nema potrebe za glomaznom komodom, već može poslužiti i jednostavnija varijanta, a ukoliko se već poseduje fiokar u sobi, može se razisliti i o opciji da se taj fiokar nadgradi odgovarajućim pultom za presvlačenje i da se na taj način napravi kutak za presvlačenje. Takođe, postoje i pultovi koji se mogu nadovezati na krevetac ili u kupatilu, na mašini za veš pa u tom slučaju nabavka posebne komode možda i nije neophodna. Naročito ako se ima u vidu da će beba rasti i da će joj biti potreban prostor u sobi za igru, igračke i druge neophodne stvari kako godine budu prolazile.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom