Profesorka iz Srbije: Kako da dete pojede sve iz tanjira

Biljana Grbović Foto: Jovan Čavić

Biljana Grbović spojila je dve oblasti - lični razvoj i roditeljstvo i na svojim radionicama ona pomaže roditeljima da se što bolje ostvare, a da pritom sebe ne stavljaju u drugi plan.

Svoje formalno obrazovanje stekla je na Pedagoškom fakultetu, master dizajner medija u obrazovanju i profesorka je razredne nastave, koje je udružila sa edukacijama iz oblasti psihologije i ličnog razvoja. Petnaestogodišnje iskustvo rada u školi, ali na prvom mestu trostruko materinstvo, dalo joj je priliku da kroz svoje radionice edukuje kako konkretno rešiti probleme u odnosu roditelj – dete. Takođe ona olakšava mamama i tatama svakodnevne situacije koje dovode do svađa, neposlušnosti dece i uči ih kako da uspostave zdrav roditeljski autoritet.

„Radim sa roditeljima na tome da prihvatanje deteta upravo onakvo kakvo jeste ne znači odustajanje od disciplinovanja”, istakla je Biljana.

Ona tvrdi da roditelji ovog doba sa jedne strane preteruju sa pažnjom koju pružaju deci, ali da ta pažnja sa druge strane ipak izostaje. Nisu dovoljno posvećeni disciplinovanju i previše prepuštaju slučaju.

„Mislim da je danas roditeljima potreban jedan model po kojem bi vratili i uspostavili roditeljski autoritet i izašli iz situacija u kojima non stop bore za nadmoć sa decom i raspravljaju se oko najbanalnijih stvari kao što su sklanjanje sa stola, domaći zadaci…”

A taj model kako Biljana ističe, istovremeno nudi opciju u kojoj se roditelji dobro osećaju, nemaju krivicu i nisu grubi prema deci.

Takođe, istakla je da decu treba izlagati svakodnevnim poteškoćama, gde npr. ako u šetnji dete skine jaknu i da je majci da je nosi, ona to treba da prepusti njemu. Ne treba im olakšavati sve, nego dozvoliti da se samo nauče kako neće stvari uvek biti po njihovom.

Kako da dete pojede sve iz tanjira

Za čitateljke Zadovoljne spremila je nekoliko saveta kako da na miran način postignete da vaše dete pojede sve iz tanjira i sve što se pred njega stavi.

„Problem je što roditelji misle da dete mogu ubediti, a ne mogu i stvar nije tako jednostavna. Potrebno je da dete živi po principu u kom mu nije uvek ugođeno… Ali i da roditelj i dete nemaju međusobno prepucavanje, nego da se dobro zna koje je čije mesto u porodici”, rekla je naša sagovornica.

Kašika

Da bi sve funkcionisalo, kašika mora da stoji kod deteta. Ono samo jede i uvek sedi za stolom, a telefon, televizor i ostali skretači pažnje su isključeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by green sprouts (@greensproutsbaby)

Bez nagovaranja

Dete niko ni jednom rečju ne nagovara na bilo šta.

„Ako počnete da ga nagovarate, ono počinje da brani drugi stav. Ako vi kažete: ‘kako je lepo’, dete će reći ‘bljak’ itd.”

Kad se dete nagovara, to uglavnom ide u suprotnom pravcu.

U toku jela

Kada se jede, svi sede za stolom, ili bar svi prisutni. Svako gleda u svoj tanjir i niko ne prati detetov tanjir. Roditelj gleda u svoj tanjir, jede normalno i neobavezno razgovara sa ostalim ukućanima.

Kada svi gledaju kako će ono jesti i u njegov tanjir, dečiji ego eksplodira i pruža otpor.

Bez animacije

Kako nema nagovaranja, nema ni animacije. Ono ‘ajde još malo’, ‘aviončić’ ili ‘ajde zmija’ – su nedopustive stvari. Dete drži kašiku i gospodar je svog tanjira, dok roditelj vodi računa o onome šta se u tom tanjiru nađe – a to bi trebalo da bude samo ono što je korisno za dete.

Između obroka

Između obroka nema slatkiša i grickalica, dezerta ili soka ako nije dobro jelo. Tu roditelj postavlja pravila.

Hoće li dete ostati gladno?

Ako odbija da jede to što je pred njim, ne vadi se drugo. Važno je naglasiti detetu da je to u redu, samo da drugi obrok ne postoji, te da do narednog obroka nema ništa drugo. Ako posebno izbegava nešto što bi trebalo da jede, za sledeći obrok mu se servira isto.

Ključna je rečenica: ‘Ako nisi gladan, ne moraš’ i nikako ne ulaziti u bilo kakav sukob, niti ga ubeđivati ili terati da sedi za stolom dok ne pojede sve.

„Takvim stavom roditelj prepušta detetu vođstvo, a ne nameće nešto što bi moralo biti i ne upliće se u dečiji ego i prepiranje. Samim tim, dete popušta.”

Roditelji ne treba da strahuju hoće li dete ostati gladno ili ne. Ništa mu neće biti ako preskoči taj obrok i za sledeći obrok će još bolje jesti.

„Kada jednom dobijete ovu bitku, one se uglavnom više ni ne ponavljaju”, zaključila je Biljana.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram