Priče za laku noć deluju poput terapije za decu

priče za laku noć
Čitanje priča za laku noć podstiče razvoj dece, Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Priče za laku noć mnogima su omiljena uspomena na detinjstvo. Iako je današnjica zahvaćena velom tehnologije, ovaj ritual ne bi trebao pasti u zaborav, a naročito zato što on utiče na razvijanje mentalnog zdravlja kod dece.

Roditelji često uočavaju vrste neželjenog ponašanja kod svojih mališana, a kako bi to promenili služe se raznim metodama, piše Klix.ba.

Ipak, niko i ne sluti da pričanje priča pred spavanje može uticati na to da vaše dete promeni svoj pogled na svet.

Kada im predstave junaka izmišljenog imena i sličnog ponašanja koje žele promeniti, roditelji kroz priču mogu nagovestiti promene koje žele podstići kod deteta.

Spomenite detetu junaka kojeg su roditelji mnogo voleli. Ispričajte mu o dobrim delima koja je činio, a onda mu ukažite i na to da je imao neko ponašanje ili greške koje se nisu dopadale njegovim bližnjim. Možete spomenuti i da su oni bili zabrinuti ili tužni zbog njegovog ponašanja – onako kako je u stvarnosti. Zatim smislite kraj u kojem se događa čudo i junak menja svoje ponašanje. Neka to bude srećan kraj, gde se svi raduju i žive u ljubavi.

Mnogi roditelji uspeli su ovom metodom priča pomoći deci da preusmere svoje ponašanje.

Na taj način izbjegavate kažnjavanje i napetu atmosferu, a detetova ličnost ostaće nenarušena, čak podržana.

Suviše mala, deca ne mogu jasno videti svoje greške ni ponašanje. Zato, da bi znala razdvojiti dobro od lošeg, potrebno im je da u glavi stvore vlastite slike.

Ovaj ritual ne samo da utiče na ponašanje vašeg deteta, nego i produbljuje vašu povezanost s njim, pomaže mu pri građenju vokabulara i ličnosti. Pričama pred spavanje pomažete mu da produbi maštu, ali ga učite i osnovnim ljudskim osećanjima poput razumevanja, saosećanja ili empatije.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram