Šta sve treba proveriti pre hranjenja bebe iz flašice

Foto:Shutterstock

Bebe imaju nedovoljno razvijen imunološki sistem i zato moraju piti iz čistih flašica. Nisu otporne na infekcije, bakterije i viruse te biste trebali posvetiti vreme dodatnoj proveri sigurnosti flašice pre upotrebe.

Potencijalno štetna hemikalija zvana bisfenol A (BPA) je 2011. godine zabranjena za korištenje prilikom pravljenja flašica. One se sada uglavnom prave od plastike koja se zove polipropilen i koja ispunjava trenutne sigurnosne standarde, piše Klix.

Međutim, polipropilen otpušta mikroplastiku prilikom konzumiranja majčinog mleka ili mlečne formule. Iako ne znamo je li mikroplastika štetna, stručnjaci ipak upozoravaju da do ovoga dolazi ako koristite izrazito toplu vodu i tresete flašicu.

Možete koristiti staklene flašice ukoliko ste zabrinuti zbog mikroplastike. Takođe biste trebali razmisliti da flašice sterilizujete isključivo hladnom vodom. Mleko možete pripremati u metalnom kuvalu.

Kada je reč o staklenim flašicama, sve veći broj roditelja se odlučuju za njih iz ekoloških razloga zato što ne sadrže hemikalije. Otporne su na promene temperature. Mleko ćete trebati pripremati mešanjem, a ne tresenjem.

Koju god vrstu flašice odlučite koristiti, dobro je proverite pre upotrebe. Ako uočite ogrebotine u kojima se mogu „sakriti“ klice, odmah je bacite.

Možete znati je li bočica napravljena od bisefnola ukoliko na dnu u trokutu za reciklažu piše broj sedam. Bisfenol je zabranjen jer se povezuje s rakom, dijabetesom, bolestima srca i hormonskim promenama.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram