Šta pomaže kod hemoroida u trudnoći

Trudnica, trudna žena, stomak
Foto: Shutterstock

Hemoroidi su otečene krvne žile u anusu i oko anusa ili oko donjeg dela rektuma. Jako su neugodni jer izazivaju svrbež i bol, a česti su kod trudnica.

Hemoroidi se u trudnoći javljaju u trećem tromesečju kada materica pritiska vene ili odmah nakon porođaja. Kako bi se suzbili, potrebno je promeniti neke prehrambene navike i posetiti lekara.

Kako nastaju hemoroidi?

Hemoroidi u trudnoći, ali i uopšteno u svim životnim razdobljima nastaju kao posledica naprezanja kod stolice, zbog dugog sedenja, smanjenog kretanja ili zbog postojeće druge analne infekcije.

Pročitajte još:

Mogu biti unutrašnji ili spoljašnji i s obzirom na to gde se nalaze će zavisiti i način njihovog tretiranja. Pojavljuju se kod ljudi svih doba, kod oba pola, iako su češći kod osoba starijih od 50 godina, a učestali su i kod trudnica.

Zašto se hemoroidi pojavljuju u trudnoći?

Hemoroidi u trudnoći se javljaju zbog:

 • promena u hormonima (povećane razine progesterona)
 • pritiska fetusa na vene blizu anusa
 • rasta maternice
 • zatvora
 • porođaja koji utiče na povećanje krvnih žila
 • uzimanja suplementa železa

Koji su simptomi hemoroida za vreme trudnoće?

Hemoroidi se mogu prepoznati po bolnom boravku na toaletu, po krvi na papiru nakon stolice, svrabežu te boli na području anusa koja se pogoršava kod sedenja. Jednako tako, mogu se pojaviti oticanja ili kvržice na tom području. Hemoroidi u većini slučajeva nisu opasni, ne utiču na zdravlje deteta i povlače se sami od sebe nakon trudnoće.

Kako se tretiraju hemoroidi u trudnoći?

Kako bi se hemoroidi u trudnoći povukli potrebno je izbegavati stalno sedenje i što više se kretati, a pomoći mogu i razne kreme, ulja ili promene prehrambenih navika. Tako je važno jesti što više vlakana i piti što više tekućine kako bi stolica bila što mekša. Mogu pomoći i kratke kupke od deset minuta u toploj vodi nekoliko puta dnevno ili pak tople (ne prevruće) obloge od vode ili kamilice koji će umiriti oticanje.

S druge strane, oticanje i bol mogu smanjiti hladne obloge nekoliko puta na dan. Nakon obavljanja nužde je važno dobro obrisati anus, a poželjno je i odmah se isprati ili koristiti vlažni toaletni papir.

Dakle, hemoroidi se mogu tretirati uz pomoć:

 • hladnih ili toplih obloga
 • promena prehrane
 • pravilne higijene anusa
 • kretanja
 • Kegelove vežbe su još jedan način kako pobediti dosadne hemoroide. One jačaju mišiće karlice te se time poboljšava cirkulacija rektalnog područja. Važno ih je pravilno izvoditi i ne raditi ih za vreme mokrenja. Pomoći može i sedenje na posebnom jastuku za hemoroide.

Kada je potrebno posetiti lekara?

Ako se hemoroidi ne povlače, važno je posetiti lekara i pitati ga za savet. Lečnik može prepisati određene protuhemoroidalne kreme ili čepiće koje mogu koristiti trudnice.

Zaključak

Hemoroidi u trudnoći su normalna, ali privremena pojava te se često sami od sebe zauvijek povlače nakon poroda. Mogu biti neugodni i izazvati bol ili svrbež, a postoji niz načina kako ih se jednostavno riješiti. Ako u tretiranju ne pomažu promjene navika ili oblozi, potrebno je potražiti savjet liječnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram