Psiholog otkriva šta decu zapravo čini srećnom

deca sreća
Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Najbolje uspomene vašeg deteta neće biti na skupe i popularne igračke koje ste mu kupili, već na vreme koje ste proveli zajedno uživajući. I za mnoge je zato iznenađujuće kako to deca zapravo doživljavaju sreću.

Dr Tomas Gilovič, profesor psihologije na Univerzitetu Kornel, proučava pitanje novca i sreće više od 20 godina. On je svoju decu zamolio da mu kažu – šta su im najsrećniji trenuci kojih se sećaju, koja su im najlepša sećanja.

„Među njihovim odgovorima bili su porodični izleti u luna-parkovima, odlazak u akva-parkove, društvene igre sa porodicom, prvi odlazak na more. Nisu spomenuli ni jednu jedinu igračku, baš kao što sam i očekivao, jer sam želeo da dokažem svom osmogodišnjem sinu da su nam najveća radost iskustva, a ne stvari“, prenosi portal Detinjarije.

On je kazao i da je jedan od neprijatelja sreće prilagođavanje.

„Kupujemo stvari da bi nas usrećile i uspeli smo. Ali samo nakratko. Nove stvari su nam u početku uzbudljive, ali onda im se prilagođavamo. To apsolutno mogu da vidim na primeru svoje dece. Čak i nakon što nedeljama žele i traže novu igračku i konačno je dobiju, brzo im dosadi i traže sledeću igračku koju žele da kupe. To je beskrajni ciklus dosade koji ste verovatno primetili i videli kod svoje dece. Koliko igračaka koje su im bile preko potrebne ste prodali ili poklonili jer se ispostavilo da im uopšte nisu bile interesantne?“

S druge strane, ono što zajedno doživljavamo povezuje nas. Ta iskustva grade naše porodične veze i postaju dragocena sećanja daleko više od bilo koje igračke.

Studije pokazuju da se deca koja imaju manje igračaka zapravo igraju više nego deca koja ih imaju puno. Ispostavlja se da ograničavanje količine igračaka omogućava dubinu igre, ali i podstiče kreativnost jer vaše dete pronalazi nove načine da se igra onim što ima. Pored toga, uz manje igračaka i manje prevrtanja, verovatno ćete videti i manje nereda i svađa.

Čak i uz sve te dokaze koji govore u prilog stvaranja iskustava sa decom, nasuprot gomilanju igračaka, možda će vam biti teško da se oslobodite svih stvari na koje ste trošili svoj teško zarađeni novac. Razmotrite rotaciju igračaka kao rešenje. Izvadite nekoliko igračaka, a ostatak stavite u kante i odložite. A onda ih periodično menjajte.

Na kraju, najbolje uspomene vašeg deteta neće biti na skupe i popularne igračke koje ste im kupili, već na zajedničko vreme. Prava sreća dolazi ne dobijanjem onoga što želimo, već od toga da volimo ono što imamo i da budemo bliski sa onima koje volimo.

„Konzumiramo iskustva sa drugim ljudima i nakon što ih nema, oni su deo priča koje pričamo jedni drugima“, kaže Gilović.

Ako želite da budete sutra u pričama svoje dece, podelite iskustva sa njima danas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI