Pomaže li zaista majčino mleko za infekciju oka kod beba

bebe oči majčino mleko
Foto: Ashley Corbin-Teich / ImageSource / Profimedia

Na forumima posvećenim mladim mamama uveliko se piše o sledećem - bebi se zapuši suzni kanal, oko bude puno krmelja, ali sve se da rešiti uz malo majčinog mleka koje se nakapa u oko. Ima li smisla u svemu tome, za Zadovoljnu govori pedijatar Slavko Dušanov.

Brojni forumi i grupe na društvenim mrežama namenjene mladim mamama pune su svakakvih saveta. Jedan koji se izdvaja i privlači pažnju jeste prirodno rešenje za zapušen suzni kanal kod bebe.

Naime, ova česta pojava znači da se bebi zapuši suzni kanal čiji se otvor nalazi između oka i nosića. Pojedine mame tvrde da ako doje, samo nakapaju malo mleka u bebino oko i sve prođe. I kako se koja nova porodilja javi i zatraži savet, na tim grupama će najverovatnije prvo dobiti baš taj.

Ima li smisla raditi tako nešto, za Zadovoljnu priča pedijatar Slavko Dušanov.

„Sa raznih strana možemo da čujemo tradicionalne savete, posebno za mlade majke. Ali o takvim metodama uglavnom nema nikakvih naučnih studija koje bi pokazale da li zaista pomažu ili ne. Tako je i sa tom metodom za zapušen suzni kanal i majčino mleko“, kaže za početak naš sagovornik i dodaje da do sada nije u praksi čuo da tako nešto može da pomogne.

On objašnjava i zašto se javlja problem sa zapušenim suznim kanalom kod beba i šta bi zapravo moglo da se desi ako bi se ta problem tretirao majčinim mlekom.

„Kod beba nosnosuzni kanal je jako uzan i vrlo često se zapuši. Onda teško propušta suze i jave se veći krmelji. Ako majka odluči da u to nakapa mleko, verovatno se ništa loše neće desiti, pod uslovom da brine o higijeni, s tim što verovatno neće ni pomoći. Pritom, to će detetu verovatno smetati jer poenta je da se kanalić iščisti i redovno bude prohodan, a ne da se nešto dodatno stavlja u oko.“

Rešenje – fiziološki rastvor

Lekari neretko za zapušen suzni kanal odmah daju antibiotske kapi i masti, ali suština je da se u početku sve obično može rešiti fiziološkim rastvorom, kaže naš sagovornik.

„Da bi se to sredilo, jedino što treba da se radi je brisanje fiziološkim rastvorom po potrebi. Nakvasi se obična gaza i onda se briše oko od spolja ka unutra da bi se kanalić iščistio. Kad se dođe to ugla između oka i nosa, tu se malo pritisne jer će se tom svojevrsnom masažom kanal otvoriti i iščistiti.“

Pedijatar Slavko Dušanov napominje i šta je znak da je ipak vreme za stručnjaka.

„Postoje šanse da se zbog zapušenog kanala i nagomilavanja sluzi javi konjuktivitis. Zato ukoliko se kod oka bebi pojavi crvenilo ili otok, što je znak upale, treba otići oftalmologu ili pedijatru koji će kazati šta je dalje najbolje činiti“, zaključuje naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI