Šta možete da preduzmete ako vam kasni naknada na trudničkom bolovanju

Foto: Martin Novak / Panthermedia / Profimedia

Realnost trudnica u Srbiji danas.

Na žalost, kašnenje naknade na trudničkom bolovanju je problem sa kojim se trudnice već godinama suočavaju, naknade kasne mesecima dok poslodavci i RFZO prebacuju odgovornost jedni na druge.

Ukoliko ste i vi jedna od trudnica koje su ostavljene mesecima bez plate evo šta je jedino što možete u ovom trenutku da uradite.

Problem kašnjenja naknada je znatno komplikovaniji nego što se čini na prvu ruku jer je višeslojan i zavisi od nekoliko faktora.

Pre svega trudnica mora redovno dostavljati doznake poslodavcu, nakon toga on svu dokumentaciju predaje u RFZO zajedno sa dokumentacijom za sve ostale zaposlene. Nakom što poslodavac isplati sve plate, podnese svu potrebnu dokumentaciju, RFZO ima rok od mesec dana da obradi zahtev poslodavca.

Ukoliko u ovom lancu dođe do problema, naknada će sigurno kasniti, a da trudnica i ne zna gde je zapelo. Na primer ako vaš poslodavac isplaćuje plate iz dva dela, tek nakon isplata drugog dela plata može da podnese zahtev, što je u startu najava kašnjenja.

Foto: Wavebreak / Profimedia

Ipak, ne kasni svim trudnicama naknada.

Razlog je taj što poslodavac ima pravo da isplati novac trudnici kad i platu svim zaposlenima pa da potom čeka refundaciju ili je prinuđen da čeka povraćaj novca pa da tek potom isplati trudnicu naknadu.

Problem se može javiti i u slučaju da poslodavac nije predao kompletnu dokumentaciju ili je nije uopšte predao, jer prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju poslodavci nemaju rok za predaju iste.

Ukoliko želite da proverite da li je poslodavac predao dokumentaciju to možete proveriti OVDE.

Šta ako poslodavac nije predao dokumentaciju?

Ukoliko vaša naknada kasni zbog poslodavca, možete se obratiti inspekciji rada. Trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona

0800-300-307

Ipak, kašnjenja se dešavaju i u slučaju da je poslodavac sve predao na vreme. Prema pisanjima mama, problem može biti i u RFZO koji ne stiže da obradi predmete iako za to ima zakonski rok od mesec dana.

Ukoliko je došlo do kašnjenja trebalo bi pre svega da proverite da li je poslodavac predao dokumentaciju, ukoliko jeste, a još uvek niste dobili uplatu sledeća stanica je RFZO. Ukoliko postoji problem sa dokumentacijom na taj način možete dobiti informaciju šta sa dokumentacijom nije u redu.

Pojedine mame primetile su pomak situacije tek kada su poslale mejl svojoj RFZO filijali i u prepisku uključile i svog poslodavca.

Ovo je nažalost realnost trudnica u Srbiji danas. One koje su na bolovanju zarad održavanja trudnoće svoje bolovanje provode u neizvesnosti da li će svoju platu dobiti.

Kada će država rešiti dugogodišnji problem kašnjenja

Rešenje problema trudnica očekuje se izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje su iz nepoznatih razloga odložene.

Izmene Zakona, kako je prvobitno navedeno u Nacrtu izmena trebalo je da stupe na snagu u junu prošle godine, pa su promene odložene za početak 2022. godine ali na žalost i dalje ih nema kao ni rešenja za višemesečna kašnjenja naknade za trudničko bolovanje, piše Bebac.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram