Šta je „sindrom druge noći“ i kako da ga pregrmiš

Beba i porodica 22. avg 202014:13 > 23. avg 2020 16:00
nega male bebe
Foto: Richard Greenhill / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda ne znaju da se to zove sindrom druge noći, ali mnoge mame su iskusile kako izgleda kad se beba odmah posle porodilišta prilagođava na svet oko sebe. One koje nisu, treba da znaju da ceo taj nov proces ume da bude vrlo zahtevan, ali lakše će ići uz nekoliko saveta.

Kad se beba rodi, prva 24 sata verovatno će biti prilično jednostavna. Nakon što upozna mamu i po prvi put pokuša da sisa, bebica će narednih nekoliko sati verovatno da spava. To je poznato kao san za oporavak, koji je potreban i mami i bebi. Oboje su prošli kroz veliku avanturu i zato te sate odmora treba da iskoriste u potpunosti, pišu na sajtu Goodtoknow.co.uk.

Druga noć s novorođenčetom ipak je malo drugačija. Beba je bila u udobnoj i toploj materici mesecima pre toga i najverovatnije će sada da shvati kako stvari nisu baš iste, pa će se buniti – glasno.

Pročitajte još:

Sindrom druge noći

Poznat kao sindrom druge noći, ovaj period je zapravo doba kada beba prepoznaje koliko se njen život promenio. Idiličan život u materici zamenjen je životom uz svetlost, buku i uopšte drugačije uslove koji bebi izazivaju šok. Jedino što tu promenu može da ublaži je blizina roditelja. Beba će tražiti utehu, olakšanje i udobnost, obično kroz dojenje ili maženje. Ako osetiš da stvari idu u tom pravcu, primetićeš da će beba svaki put kad je staviš u krevetac početi da plače – što može da bude iscrpljujuće i stresno.

To je normalno – i proći će

Druga noć s bebom mogla bi da bude teška, ali lakše ćeš se nositi s tim ako uzmeš u obzir šta beba proživljava. Odjednom su se sve stvari na koje je navikla promenile, od ograničenja materice, redovnog kucanja tvog srca, stalnog žuborenja tvoje materice – i dete se oseća nesigurno i uznemireno. Upravo zbog toga beba prestaje da plače kad je držiš u naručju ili kada dojiš jer joj tako pružaš ono što joj je već poznato. Zapravo je čvrsto grljenje bebe u naručju najbliže onom osećaju koji je imala u materici.

Ne paniči

Pokušaj da ne paničiš ako druge noći ne sklopiš ni oka i nemoj da misliš da je konstantno dojenje ikako povezano sa slabom zalihom mleka. Što veći kontakt beba i ti imate na grudima – tvoje telo će da dobija bolje signale kako bi ‘primilo’ obilnu zalihu mleka. Zapamti, beba se tako samo privikava na novi život van materice i treba joj neko vreme dok se ne privikne.

View this post on Instagram

National Twins Day Breastfeeding is not easy but providing breast milk and feeding twins makes things even more unique. I’m so proud of @k_schaff_rod. This momma is not only exhausted from a whirlwind of an unplanned early delivery, but having a toddler home. She’s been working so hard at providing skin to skin and pumping, these babies are truly blessed. Yesterday, was a special day. She was able to breastfeed one of her twins at 33 weeks and 3 days. ?Oral feedings in infants generally start at around 33 to 35 weeks. Research shows at 32 weeks, an infant can be assessed based on feeding cues and readiness. An infant-driven feeding protocol helps guide the nurses and caretaker to recognize and respond to individual feeding skills. Mothers are generally not prepared for an early delivery, therefore some questions to ask: ?Can I see the lactation consultant? ?Can I see the dietitian? ?When can I provide skin-to-skin? ?When I can I provide non-nutritive sucking at the breast? ?Do you have a protocol for infant driven feeds? ?Do you have donor milk? ?Can I be called for the first feed so I can breastfeed or give the bottle? Be your baby’s advocate. Don’t be scared to get involved in the baby’s care. The staff will walk you through each step. It’s not only good practice for when you go home, but the bonding experience helps you and the baby. #nicu #nicubaby #nicumom #niculife #infantdrivenfeeding #twins #doubletrouble #skintoskin #ibclc #nutrition #kangaroocare #kangaroomothercare #breastmilk#preemiestrong #preemietwins #preemietwin #preemiemama #firstswaddle #firstswaddlehold #nonnutritivesucking#donormilk #dietitianlife #babyadvocate #babyadvocates

A post shared by Gina Signorelli, RDN, IBCLC ? (@lactationrd) on

Kako se nositi s tim

Ako se beba smesti u tvom naručju ili na grudima, pusti je da se prigrli i da doji. Ako zaspi tu na grudima, nežno je pomeri s dojke (tako što ćeš joj staviti mali prst u ugao usana) i pusti je da spava u tvom naručju barem 20 minuta. Tako će beba moći da čvrsto zaspi pre nego što je premestiš u krevetac. A tad ćeš i ti moći da se odmoriš. Najbolje bi bilo i da se menjaš s partnerom dok držiš bebu – njoj nije važno ko je drži dok god je u toplom naručju punom ljubavi. Fizički kontakt je i te kako moćan, a takozvani kengurski zagrljaj, odnosno dodir kože na kožu, pomoći će bebi da se smiri i daće ti priliku da se povežete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama

Facebook

Twitter

Instagram