Ispovesti s porođaja pod maskom: Imala sam halucinacije

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle korone ništa nije isto, pa ni porođaj. To iskustvo i inače nije jednostavno, a tek sa maskom… Zato su brojne mame iz Srbije kazale kako izgleda doneti bebu na svet u jeku epidemije.

Sve trudnice koje uskoro očekuje porođaj najviše zanima kako porođaj sada izgleda i šta sve mogu da očekuju jer su maske sada svuda obavezne, pa i u porodilištu. Žene koje su to iskusile pričale su za portal Bebac kako je sve izgledalo.

„Evo, juče se porodila u Višegradskoj, maska sve vreme na licu kad me obilaze, kad sam sama u boksu, skinem, na samom porođaju sam je sama skinula, što zbog vrućine, što zbog napora. I još mi dali kiseonik. Jedna je prokomentarisala kao – vrati masku, dok je doktorka bila u fazonu – ma pusti je, ne može da diše, muči se i ona i beba“, kazala je mama Jelena.

Pročitajte još:

I druge su potvrdile da je nošenje maske obavezno i da im nošenje maske tokom kontrakcija i disanja nije nimalo prijala.

„Imala sam platnenu masku i užasno mi je vruće bilo, nisam mogla disati. Pred kraj sam je skinula“, napisala je Sofija, a slično iskustvo imala je i Jovana.

„Petnaest sati porađanja sa maskom. Jako teško u mom slučaju, vazduha nema, potparujes, jos više si žedan, halucinacije od nedostatka kiseonika. Na kraju sam tražila od sestre da me poliva vodom jer nisam više mogla da izdržim.“

Iako maska na porođaju nije prijatna, mame potvrđuju da nije i neizrživo i da u slučaju da baš jako smeta, osoblje fleksibilno reaguje kako bi se olakšalo porodilji, a da se opet ničije zdravlje ne dovede u pitanje.

Kad krene porođaj, mame uglavnom zaborave na sve, pa i na masku. To je potvrdila i Kaja koja je takođe jedna od brojnih mama koje su podelile svoje iskustvo.

„Pravo da kažem, od bolova nisam ni pomislila na masku, jer sam jedva do sale stigla. Beba je baš požurila.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram