Šta je najteže kad si majka u Srbiji

Foto: Shutterstock

"Najteže je reći detetu nemam."

Majčinstvo ponekad udara na najbolnije tačke. Razdražljivost, nesnalaženje, neispavanost, neprepoznavanje sopstvenih novih telesnih odgovora, dovode u pitanje najstabilnije tačke oslonca majke. I pored ovoga – majčinstvno je najlepša stvar na svetu, ali verovatno i najteži posao, u kojem nema penzije jer ste svakog dana do kraja života majka.

Pitala sam žene iz Srbije šta im je najteže od kada su postale majke, ali zbog toga što žive u Srbiji. Evo njihovih odgovora.

„Teško je izdvojiti jednu stvar. Verovatno je najteže jer si egzistencijalno uvek u nebulozi, što ako planiraš dete ne znaš hoćeš li dobiti posao, kad ga imaš posle porodiljskog ne znaš hoće li ti dati otkaz ili te srozati na lošu poziciju i bednu platu, kad su ti deca bolesna retka su poslovna okruženja gde će šefovi imati razumevanja za tvoja odsustva kao da je majčinstvo najnebitnija stvar na svetu. Verovatno je najteže kad meriš hoćeš li dati detetu dati meso u subotu ili ćeš preskočiti još par dana i ponovo izmisliti novu verziju super ukusnog krompira. Teško je što i kad imaš super luks kolica, s njima ne možeš da prođeš trotoarom od debilno parkiranih automobila. Teško je detetu u pubertetu, u zemlji Srbiji, objasniti zašto se isplati biti pošten i dobar. Još teže je kad sutra tako pošteno dete najebe jer neće da bude nepošteno. I vidiš da ga je to opet slomilo, a kažeš „bravo bre“. Onda odeš, krišom se pogledaš u ogledalo i uzdahneš, onako teško“, rekla mi je Ivana.

„Mnogo toga je teško, ali ono što najčešće iskrsava kao poraz i nemoć je to što ništa normalno ne možeš da dobiješ ako nemaš vezu. Ne možeš da izabereš pedijatra kog želiš, ne možeš da odvedeš dete na pregled kod specijaliste u normalnom roku, ne možeš da dobiješ državni vrtić koji želiš… I onda se to dalje u životu samo tako niže. Ogroman problem je i zagađenje, jer je to nešto od čega mi koji živimo u Beogradu ne možemo da pobegnemo. I onda se recimo desi da dete od godinu i po dana u toku zime mesec dana ne izvedemo na svež vazduh, jer svežeg vazduha nema nigde u blizini, a neizvodljivo je da svakog vikenda idemo s njim na planinu. O finansijskom momentu se trudim da ne razmišljam, tu smo se maksimalno snašli sa reciklažom stvari od starije braće, jer je sa prosečnim zaradama život u kom deci kupuješ sve novo u Srbiji zaista naučna fantastika“, kaže Dragana.

„Najteže je kad majka treba da bude na 100 strana, da svuda stigne, da sve uradi i da svi, oko nje budu srećni i zadovoljni, osim nje“, rekla je Milica.

„Dečji dodatak koji je tuga božja“, kaže Johana.

„U Srbiji je najstrašnije biti siromašna, samohrana majka, to je strašnije i od samohrane majke i od uloge majke“, rekla je Branka.

„Žene mnogo rade. Moje koleginice svaki vikend rade, to je strašno. Kada ona da se posveti deci? Treba ukinuti ili maksimalno smanjiti rad vikendima“, kaže Magdalena.

„To što nije dovoljno materijalno situirana, niti zaštićena“, rekla nam je Zlata.

„Već samim tim što si u Srbiji“, kaže Suzana.

„Najteže je raditi na poslu i u kući, a nemati dovoljno novca za bezbrižan dečiji život. Najteže je reći detetu nemam. To je po meni jako teško“, nadovezala se Tamara.

„To što se svi prave pametni, a nigde nikog da pomogne“, kaže Milica.

„Rodna ravnopravnost. Što se više teži prema njoj, majkama je sve teže i teže“, rekla je Dragana.

***

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram