7 stvari zbog kojih ni jednu mamu ne treba da grize savest

Mama
Foto: Eye Candy / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovo sačuvajte i čitajte svaki dan.

Pred mamama se neprestano nalaze brojni izazovi, a jedan od najvećih je osećaj krivice koji prati mnoge njihove odluke. O ovoj temi nedavno su pričale i gošće našeg podcasta Mamazjanija.

Zbog kojih stvari ne bi trebalo da osećate krivicu i kako da se oslobodite takvih emocija?

Karijera vam je ostala važna i kad ste rodili dete

Mnoge majke se suočavaju sa izazovima u balansiranju svoje karijere i porodičnih obaveza, a neke mogu osetiti pritisak da odustanu od svojih profesija. Društvena očekivanja i stereotipi o ulogama majki i očeva u porodici mogu dodatno pojačati ovaj pritisak. Međutim, u svim krajevima sveta postoje majke koje uspešno balansiraju svoje majčinstvo sa svojim profesionalnim aktivnostima i nastavljaju da budu uspešne na poslu.

Jedan od primera je i manekenka Neus Bermejo koja je svoju bebu dojila između revija na Nedelji mode.

Odvajate vreme samo za sebe

Svim mamama treba malo vremena da napune baterije i da se posvete svojim potrebama. U redu je napraviti pauzu i dati prioritet brizi o sebi.

Puštate svoje dete da ne uspe u nečemu

Neuspeh je deo života i važno je da deca uče iz svojih grešaka. Mame ne bi trebalo da se osećaju krivim što su dozvolile svojoj deci da dožive neuspeh.

Vreme za hobije

Odvajanje vremena za hobije i interesovanja zapravo može biti od koristi i za majke i za njihove porodice. Takve aktivnosti mogu da pomognu u smenjivanju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja. Takođe, mame se tako osećaju ispunjenije zbog čega će biti srećnije i zadovoljnije životom. Kada je tako, onda se bolje nose i sa često teškim zahtevima roditeljstva i porodičnog života.

Pravite pauzu sa tehnologijom

U današnjem digitalnom dobu, lako je upasti u zamku – više vremena na telefonu nego sa ljudima koje volimo. Važno je da se povremeno isključite i odvojite vreme za interakciju licem u lice sa članovima porodice.

Odmor od tehnologije može imati brojne prednosti za majke i njihove porodice. Kao prvo, to može pomoći u smanjenju ometanja i povećanju fokusa na provođenje kvalitetnog vremena zajedno. Takođe može pomoći u poboljšanju komunikacije i jačanju odnosa. Odlaganjem telefona i drugih uređaja, mame će biti potpuno prisutne i angažovane u trenutku.

Angažujete bejbisterku

Mame ne bi trebalo da osećaju grižu savest jer su angažovale dadilju da se brine o njihovoj deci, bilo da je razlog za to posao ili vreme odvojeno za sebe. Važno je da se malo odvojite od roditeljskih obaveza da biste napunili baterije i osvežili se.

Redovno viđanje s drugaricama

Prijateljice su vam i izduvni ventil i doza humora i mreža podrške. Ako se redovno viđate sa prijateljima (bar jednom nedeljno) osećaćete se manje izolovano i dobićete priliv snage. Koliko je u vašem interesu da održavate svoja prijateljstva, to će pozitivno uticati i na bebu jer ćete imati manje loših faza.

Bonus video: Da li je mama kriva za sve? Mamazjanija sa Hristinom Popović i Nikolinom Milosavljević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram