Ja sam mama u najsrećnijoj zemlji na svetu – ovo ni za šta ne bih menjala

Foto. Printscreen Instagram/ annieineventyrland

Mama pokazala kako izgleda život u Danskoj.

Jedna mama iz Amerike, koja živi u Danskoj sa svoje četvoro dece, govorila je o prilagođavanju na život u Kopenhagenu, gde bebe dremaju napolju u kolicima.

Eni Sempls (36) iz Teksasa, ima više od 60.000 pratilaca na Instagramu, gde pokazuje kako je podizati porodicu u jednoj od najsrećnijih i najbezbednijih zemalja na svetu.

Ona je za Dailymail pričala da je Kopenhagen „tako miran“ i da „stvarno odmah osetite sigurnost“.

Eni je živela u Portlandu i nikada nije bila van SAD do momenta kada je kompanija njenog muža dizajnera otvorila kancelariju u Danskoj i ponudila mu poziciju.

„Moj muž je uvek govorio da želi da živi u Kopenhagenu. Bio je ovde kada je bio mnogo mlađi i baš mu se svidelo“, objasnila je ona.

Par se preselio u Kopenhagen sa svoja tri sina u maju 2019. godine, a tri godine kasnije dobili su ćerku.

„Počinjete da shvatate zbog čega ste bili pod stresom, a da toga niste ni bili svesni“, izjavila je ona, rekavši da se oseća privilegovanom što ne mora stalno da brine o masovnim pucnjavama.

Danska ima restriktivnije zakone o oružju i znatno nižu stopu nasilja u poređenju sa SAD. Eni je takođe zahvalna na progresivnom oporezivanju Danske, koje obezbeđuje besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Prosečan Danac plaća porez od oko 45 odsto, ali Eni je rekla da se to isplati.

„Ljudi kažu: ‘Oh, porezi su tako visoki. To je užasno’, ali mi štedimo novac jer smo ovde sa tri dečaka“, rekla je ona o svojim sinovima.

Kada je Eni bila u poseti Teksasu sa porodicom, njena ćerka je imala stomačni virus i završila je u hitnoj pomoći. Dobili su račun od 6.000 dolara.

Eni je rekla da ako treba da vidi doktora u Danskoj, pozove hitnu i zakaže pregled. Po dolasku skenira svoj zdravstveni karton i ne popunjava nikakve papire.

„Kada završite, jednostavno napustite bolnicu i to je poslednji put da mislite na to. Ne dobijate nikakve račune. Ništa. Samo izađeš i gotov si“, rekla je.

Eni veruje da život u zemlji poput Danske, gde ne morate da brinete o medicinskim računima, znatno poboljšava kvalitet života.

Kada je bila mesec dana trudna sa svojom ćerkom dobila je medicinsku pomoć koja joj je spasila život nakon što joj je pukla cista na jajniku. Bila joj je potrebna hitna operacija i izgubila je više od litar krvi.

„Definitivno je bilo manje luksuza u poređenju sa mojim porođajem u Americi, ali svi su bili ljubazni. Rekla bih da je najveća razlika bila u tome što sam se porodila u 19 časova, a te noći sam već u ponoć bila u svojoj kući i sedela na svom krevetu. Uspela sam da se porodim, i da onda odmah nakon toga odem“, primetila je ona.

Preko danskog zdravstvenog sistema, redovno ju je posećivala patronažna sestra koja je proveravala nju i njeno novorođenče i nudila joj savete za roditeljstvo. Eni kaže da ju je ona ohrabrila da pusti ćerku da spava u kolicima napolju, što je uobičajena praksa u skandinavskim zemljama.

„Kažu da je zdravo za bebu“, objasnila je.

Ta tradicija se prenosi sa generacije na generaciju, a uobičajeno je videti kolica sa bebama koje spavaju parkirana ispred kuća, stanova, pa čak i lokalnih preduzeća u zemljama kao što su Danska, Norveška i Island.

Eni je usvojila tu praksu i ostavlja ćerku napolju kada ide u kafić ili prodavnicu, ali ipak je stalno proverava.

„Bilo mi je zaista teško da se oslobodim tog dela mog američkog mozga, ali pokušavam da se više opustim. Imaju i ove prenosive monitore za bebe koji su divni, koji su zaista osetljivi tako da možete čuti svaku malu buku koja se proizvodi. Tako da mi to definitivno pomaže da se osećam prijatno“, rekla je ona.

Eni misli da je to odlična praksa, i za razliku od većine američkih mama, ona nema nikakve brige da će njena ćerka biti oteta zbog toga koliko se bezbedno oseća u Danskoj.

Eni se nada da će živeti u Danskoj do kraja života. Ona može da govori i čita malo danski, dok su njeni sinovi savladali jezik u potpunosti.

„Danska je veoma mirna i opuštajuća, i mislim da je zaista dobro za mene što živim na takvom mestu. Ali ponekad moja deca vide kakav je život u SAD i kažu: ‘Oh, moramo da se vratimo tamo’.“

***

Bonus video: Kome poveravamo decu na čuvanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram