Mame Holanđanke su najsrećnije, a evo i zašto

Foto: Huub Smeding / Alamy / Profimedia

Tajna holandskog roditeljstva.

Nije tajna da Holanđanke žive prilično dobro i svi konstantno slušamo da su holandska deca najsrećnija na svetu. Ostaje pitanje – gde žive najsrećnije majke na svetu? Ne morate dva puta da pogađate – isto u Holandiji.

U popularnoj knjizi „Stuff Dutch Moms Like“ objašnjeno zašto su holandske mame najsrećnije.

Rađaju pod svojim uslovima

Želite da se porodite u udobnosti svog doma bez lekara na vidiku? Nema problema! Hiljade Holanđanki su to uradile – i nastavljaju da to čine svakodnevno. Želite bolničko okruženje sa što više lekova i medicinskog osoblja? Može! U Holandiji može sve. Šalu na stranu, sloboda izbora igra centralnu ulogu u holandskom porodiljskom sistemu, osnažujući žene da veruju svojim odlukama i telima. Nije iznenađujuće da takve trudnoće i porođaji rezultiraju pozitivnijim iskustvima, kao i boljim fizičkim i mentalnim ishodima za majke.

Rade pola radnog vremena i imaju fleksibilno radno vreme

Prema najnovijim zvaničnim nacionalnim statistikama, jedna od tri Holanđanke „prestane da radi ili radi manje“ nakon rođenja svog prvog deteta, samo 12% onih sa decom mlađom od 18 godina radi „puno radno vreme“. Mnogi holandski poslovi omogućavaju rad sa skraćenim radnim vremenom, a u nekim slučajevima poslodavcu nije dozvoljeno da odbije zahteve da se radi manje sati.

Foto: Girishh / Alamy / Profimedia

Fleksibilno radno vreme omogućava Holanđankama da ne moraju da biraju da li će biti „mame koje ostaju kod kuće“ ili „mame koje rade“.

Oni ozbiljno shvataju rasporede

Većina holandskih roditelja ima prilično strogu dnevnu i noćnu rutinu, koja stvara srećnu, zdravu i odmornu decu. Ne verujete nam? Zavirite u bilo koju ulicu u Holandiji posle 18 sati i nećete primetiti nijedno dete kako se igra! Holandske mame u to vreme spremaju decu za krevet.

Holandske tate su tajno oružje

Holandske mame imaju tajno oružje – tate dece. Holandski očevi su aktivno uključeni u roditeljstvo. Preko trećine muškaraca u Holandiji ima skraćenu radnu nedelju, a 15% svih holandskih očeva biraju da rade manje. Nema sumnje da su u domaćinstvima u kojima su očevi jednaki u roditeljstvu, majke srećnije.

Imaju postporođajnu negu svetske klase

Postporođajna nega u Holandiji je jednostavno superiornija od bilo koje druge zemlje na svetu. Nakon porođaja, nove mame u Holandiji imaju pravo na osam dana kućne nege od strane visoko obučene porodiljske medicinske sestre. Da, vaša lična vila je tu da vam pomogne da brinete o sebi i vašoj novoj bebi, i takođe vam pere veš, kuva obroke, sređuje i nudi praktičnu podršku i savete.

Puštaju decu da budu deca

Verovanje u slobodu i nezavisnost je osnovni princip holandskog roditeljstva. Holandski izraz, „Een kind opvoeden is een kind loslaten“ otprilike znači – odgajati dete znači pustiti ga da ode. Holandska deca ponekad mogu izgledati kao da su divlja i slobodna, ali ova sloboda zapravo pomaže u stvaranju veoma nezavisne dece.

Ne vezuju se za neuspehe ili uspehe svoje dece

Holandski roditelji imaju neverovatnu sposobnost da odvoje talente svoje dece (ili nedostatak istih) od svojih. Njihova deca nisu direktan odraz njih samih, već su autonomna bića sa individualnim karakterima, snagama i slabostima.

***

Bonus video: Kome poveravamo decu na čuvanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram