Šta je čuvena doktorka za roditeljstvo poručila srpskim roditeljima

Foto: Dalibor Danilović

"Roditelji u Srbiji su spremni da menjaju svoje navike."

Vodeća svetska stručnjakinja za roditeljstvo, dr Šefali Sabari, održala je u Beogradu predavanje „Podrška, ne perfekcija“, na kojem je domaćoj javnosti predstavila svoj koncept svesnog roditeljstva.

Osnovne principe pristupa koji jača autentičnost deteta podelila je i kroz razgovor sa Jelenom Đoković, a u region je došla na poziv Novak Đoković Fondacije. Dr Šefali je pre Beograda održala predavanja u Ljubljani i Zagrebu.

Za autorku nekoliko bestselera Njujork Tajmsa ovo su bili prvi nastupi na evropskom kontinentu, a ono što ju je posebno oduševilo su bili odziv i otvorenost uma roditelja koji su posetili njeno predavanje.

Foto: Dalibor Danilović

‘Svesno roditeljstvo u centar stavlja roditelja, a ne dete, budući da je upravo roditelj taj koji treba da osvesti u kojoj meri njegova sopstvena ličnost ograničava ili podstiče detetovu autentičnost. Iako je za velik broj roditelja ovaj koncept nešto potpuno novo, oduševilo me interesovanje roditelja u Srbiji za ovu važnu temu. Evidentno je da je velik broj njih spreman da menja postojeće navike i obrasce, kako bi njihova deca rasla u iskrenijem i otvorenijem odnosu, punom razumevanja“, izjavila je nakon predavanja dr Šefali Sabari.

Foto: Dalibor Danilović

Jelena Đoković ispred Novak Đoković Fondacije, istakla značaj mogućnosti za roditelje iz celog regiona da detaljnije o svesnom roditeljstvu saznaju direktno od same autorke koncepta.

Foto: Dalibor Danilović

„Izuzetno sam ponosna što smo uspeli da, nakon punih dvorana u Ljubljani i Zagrebu, i u Beogradu podstaknemo veliko interesovanje za ovu važnu temu, što potvrđuje i puna mts dvorana. Verujem da je upravo koncept svesnog roditeljstva ono što omogućava roditeljima da na najkvalitetniji način iskažu ljubav prema svojoj deci, prepoznajući i negujući njihovu posebnost. Ukoliko nakon ovog događaja samo jedan roditelj u odnosu sa svojim detetom primeni principe svesnog roditeljstva, za mene je ovaj projekat Novak Đoković Fondacije ostvario svoj cilj“, izjavila je Jelena Đoković.

Foto: Dalibor Danilović

Predavanju su prisustvovali i brojni roditelji iz javnog i kulturnog života među kojima su Nenad Zimonjić sa suprugom Minom, Anja Alač i Aleksandar Josifovski, Slavimir Stojanović Futro, Jovana Pajić i mnogi drugi influenseri koji prate roditeljske teme.

Foto: Dalibor Danilović
Foto: Dalibor Danilović

Jelena Đoković je najavila i lansiranje Online akademije Novak Đoković Fondacije – nove platforme posvećene svima onima koji žele da unaprede svoja znanja i veštine kako bi pomogli sebi i detetu da dostigne svoj puni potencijal.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram