Sportu treba više devojčica: Besplatne škole širom Srbije

sport devojčice
Foto: Institut za ženski sport

Na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena, a čak dve od tri devojčice uzrasta sedam do 14 godina nema redovne sportske aktivnosti. Institut za ženski sport je za godinu dana uspostavio sistem od 14 besplatnih škola sportova za devojčice u 10 gradova širom Srbije, u kojima dva puta nedeljno radi više od 30 iskusnih trenera.

„Sport ima moć da otvori nov potencijal u nama. Bez obzira gde živite i čime želite da se bavite, zaslužujete šansu da igrate, da pomoću sporta ostvarite sebe i svoje ciljeve. Kroz sistem besplatnih škola sportova omogućavamo devojčicama u Srbiji da budu fizički aktivne i da njihov talenat prepoznaju naši najveći stručnjaci. Takođe, ovo je tek početak našeg rada, naši planovi su ambiciozni i svakoga dana otvaramo nove lokacije, proširujemo polje delovanja na sve više sportova i gradova. Zahvaljujemo Vladi R. Srbije na podršci kao i na tome što su prepoznali koliko je važna ova tema danas. Verujemo u jednake prilike za sve devojčice da budu fizčki aktivne i verujemo da je to jedini način da ostvarimo svoj puni potencijal kao žene i devojke“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije, povodom obeležavanja prvog rođendana Instituta za ženski sport.

 

Foto: Institut za ženski sport

Osim besplatnih treninga, jedan od fokusa Instituta za ženski sport je i pravilan fizički i psihički razvoj devojčica, i zato je na događaju posebno predstavljen deo stručnog medicinskog tima Instituta, dr Suzana Milutinović, dr Đorđe Topličić, dr Gordana Urdarević i Marina Petrović.

Foto: Institut za ženski sport

Hrabrost, samopouzdanje i timski duh, stečeni redovnim sportskim aktivnostima potrebni su devojčicama kako bi postale osnažene žene i preuzele liderske uloge u društvu. Devojčice koje se bave sportom lakše će postići uspeh u školi i na fakultetu. U besplatnim školama sporta širom zemlje devojčice redovno, dva puta nedeljno, vežbaju sa Institutom za ženski sport.

Institut za ženski sport (IŽS) je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu. Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od sedam do 14 godina. Stručno vođene i kvalitetne treninge za 14 sportova na 20 lokacija i sa preko 30 aktivnih
trenera u sedam gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 600 devojčica. Institut je osnovala Marina Maljković, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Svakom sportu potrebno je više devojčica #igrajsanama.

Foto: Institut za ženski sport

*

Foto: Institut za ženski sport

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI