Slomila veštački nokat na fizičkom, roditelji se žale školi

Foto: Alexei Kushnirenko / TASS / Profimedia

Roditelji jedne škole u Sloveniji su se žalili školskom veću zbog toga što je njihova ćerka slomila veštački nokat na času fizičkog vaspitanja, prenose mediji iz regiona.

Učenica jedne osnovne škole u Sloveniji slomila je veštački nokat na času fizičkog. O tom neobičnom slučaju ovih dana priča cela Slovenija.

Učenica je došla na čas s dugim veštačkim noktima. Tokom vežbe povredila je prst. Dodajući loptu, slomila je veštački, a potom i pravi nokat ispod njega, prenosi Radio Sarajevo.

Prema pisanju slovenskih medija, roditelji su se žalili školskom veću uz tvrdnju da njihova ćera ima pravo da nosi veštačke nokte, kao i da je za povredu kriva učiteljica. Nije poznato kako će školsko veće odlučiti o slučaju.

Advokatica Nana Veber je za slovenski časopis Pravna praksa ispričala kako su roditelji odgovorni za devojčicu te da su oni morali odobriti devojčici da nosi u školu tako dugačke nokte.

Kako je napisala, „veštački nokti devojčice su ostvarivanje prava deteta na sliku o sebi, za što su roditelji odgovorni do 15. godine ili na to moraju pristati“.

„Nadalje, Zakonom o osnovnoj školi propisano da škola može odrediti svoj kućni red unutar ustanove i mere za sigurnost i održavanje reda. Svrha škole je sticanje osnovnog obrazovanja“, poručuje Veber.

Foto: Shutterstock

Advokatica pojašnjava da u Sloveniji ne postoji konkretna sudska praksa u vezi s veštačkim noktima.

S ovakvim se slučajem još nije susrela ali je navela nekoliko drugih primera iz praske. Na primer, 2015. godine slovenski sud je presudio da je škola odgovorna za pad učenika jer je organizovala nastavu fizičkog na neuređenoj atletskoj stazi.

Između ostalog, 2016. godine isti sud je presudio da je druga učiteljica odgovorna jer nije osigurala sigurnost učenika pri trčanju.

„Naloženo im je da tokom takmičarske vežbe trče prema zidu i okrenu se samo 60 cm ispred zida. Uvek postoji opasnost od klizanja ili pada prilikom zaustavljanja i okretanja tokom trčanja, što se mora uzeti u obzir, pa treba zaštititi deo zida na koji su trčala devetoipogodišnja deca“, rekla je.

Odgovornost za štetu tako se određuje prema svakog zasebnom slučaju, navodi Veber, a pišu Slovenske Novice.

***

Bonus video: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram