Sloboda Mićalović digla je veliku prašinu izjavom o ženama koje ne doje. Šta vi mislite o ovoj temi?

Sloboda Mićalović Foto:Shutterstock(G.G./ATAImages

Svaka žena ima pravo na izbor i niko nema pravo da je zbog toga osuđuje.

Kad sam se porodila, beba je 11 dana bila odvojena od mene zbog operacije. Laktacijska sestra je pred otpust iz porodilišta došla da mi pogleda grudi, stisnula mi je bradavicu i rekla: „Ok, imaš mleka, nemoj to ništa dirati“. Ni 3 sekunde nije trajala njena poseta. Nije mi dala priliku da joj postavim pitanje, okrenula se i otišla brže nego što je ušla. Nije mi dala ni jedan savet – šta da radim kad mleko krene da nadolazi, šta da radim ako želim da održim laktaciju dok me ne spoje sa detetom, šta da radim ako ne budem želela da dojim, kako da sprečim mastitis? Tako sam otpuštena kući. A pošto je beba ostala u bolnici, državna patronaža mi nije došla u posetu i ukratko, tako kod nas izgleda sistemska podrška dojenju u jednoj graničnoj situaciji.

Koliko sam imala prilike da čujem od majki iz svog okruženja, od majki o kojima godinama pišem kao novinarka i urednica, od stručnjaka sa kojima sam razgovarala na ovu temu, glavni razlog zašto je u Srbiji tako mali procenat žena koje ne doje je – jako loša podrška sistema. Prosto, oni kojima je to posao, ne uče nas kako to da radimo, ne edukuju nas, ne ohrabruju, ne pomažu da se savladaju prepreke i izazovi ovog procesa koji, iako je prirodan, u početku uglavnom nije ni malo lak i zaista moraš da naučiš kako to da radiš da ti bude bezbobolno i lako. Da nisam imala novca da platim privatnu patronažu i savetnicu za dojenje, mene ne bi imao ko da nauči i sigurno ne bih uspela da mesec dana održavam mleko pumpicom i da onda posle toga još 14 meseci dojim svoje dete.

Za sve to vreme, nijednom nisam osetila da me neko osuđuje što dojim. Ipak, glumica Sloboda Mićalović očigledno je imala drugačije iskustvo. Gostujući u podkastu „Jednostavno roditelj“, ona je izjavila:

„Zašto ti ne bi dojila svoje dete? Nemam ništa protiv kad izabere žena da to ne radi, ali ja samo ne razumem zašto ne. Ja ne govorim o ženama koje nemaju mleko. Ako ništa drugo, kao glumica bih volela da znam, psihološki, iz čega to ide… Ako već se usudiš da optužiš nas koje smo želele i imale potrebu da dojimo svoju decu… Nisam imala dovoljno mleka za dve bebe. Ja sam moju decu, znači, i dojila i dohranu davala u isto vreme. Mogla sam da ih dojim do petog meseca i to je bilo to. Više nisam imala mleka. Mi koje smo dojile hoćemo da razumemo žene koje neće da doje ili ne mogu da doje… Zato bi one nas osudile što smo dojile. Ne razumem zašto je žena ženi postala najveći neprijatelj. Saosećam se sa mamama koje nemaju mleko, a žele da doje, kao što ovo pokušavam da razumem. Ja imam ovo mišljenje, ti imaš svoje, žena koja neće da doji svoje i niko nikog ne treba tu sada da linčuje“.

Međutim, ovim rečima, glumica je dirnula osećanja mnogih žena, kako onih za koje kaže da joj nisu jasne (iako ne bi da ih osuđuje), tako i onih koje su dojile, a nisu na svojoj koži osetile zbog toga kritiku, pa ne mogu da se slože sa Slobodinim mišljenjem. Mnoge su joj i odgovorile zašto nisu dojile – zbog izostanka podrške, zbog ragada i bolova, zbog mastitisa, jer beba nije htela da sisa, nije umela da povuče, bila je stalno gladna, imala je refluks… Svaki pravi stručnjak za dojenje reći će vam iskreno da su potencijalne prepreke dojenju brojne, ali će vam i na sve načine pomoći da te prepreke prevaziđete. A takvih je u Srbiji, nažalost, jako malo i uglavnom morate da ih platite iz svog džepa.

A šta vi mislite o ovoj temi? Učestvujte u anketi na našoj Fejsbuk stranici i recite nam svoje mišljenje.

Ako vas zanima šta o dojenju kažu najveći stručnjaci u našoj zemlji iz ove oblasti – Marko Obradović, pedijatrijski tehničar u porodilištu KBC “Dr Dragiša Mišović” i savetnik za dojenje i negu beba, i Dušica Kovačević, viša medicinska sestra, babica i vlasnica „Bebi patrole“, pogledajte njihovo gostovanje u podkastu Mamazjanija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram