Sedam koraka da ti letovanje s decom ne upropasti odmor

letovanje s decom
Foto: Profimedia

I da nema korone, priprema za letovanje s decom je priličan izazov. Pedijatar Slavko Dušanov otkriva bez čega ne treba kretati na put, kako se čuvati, ali i kako ne upropastiti sebi odmor.

Lekovi

„I sa koronom i bez korone, na letovanje s decom treba poneti određene lekove. Ali ne preterujte, biće dovoljno da uz sebe imate lekove za temperaturu i probiotik, kao i sirup ili tablete za alergiju, u zavisnosti od uzrasta deteta“, kaže naš sagovornik i podseća da ne zaboravite kremu za sunčanje za celu porodicu.

Neophodne sitnice

Pored lekova, kao i na svako putovanje s decom, i na letovanje treba da ponesete ono osnovno – dokumenta, dovoljno odeće, ali ne previše, obuću, pelene, omiljene igračke, vlažne maramice, grickalicu za nokte, pincetu, sterilnu gazu, hanzaplast, hidrogen ako zatreba za ispiranje ranica, kao i sredstvo za zaštitu od komaraca i kremu posle ujeda insekata.

Za usput

Videli smo nedavno u šta može da se pretvori put ka moru kada je grupa naših turista željna Grčke imala velikih problema s ulaskom u ovu zemlju. To nas je još jednom podsetilo da kada krećete obavezno ponesete dosta vode, kao i nešto hrane, najbolje one suvlje. Nikad se ne zna da li ćete negde upasti u zastoj niti koliko ćete čekati na granici.

„Da se detetu usput ne bi slošilo, redovno provetravajte auto, otvarajte prozore, a ako je uključena klima, gledajte da ne bude velika razlika u odnosu na spoljašnju temperaturu“, kaže naš sagovornik i dodaje da usput treba praviti redovne pauze, ali i biti spreman za neočekivane komplikacije zbog trenutne situacije s virusom.

Temperatura i proliv

Među najvećim brigama roditelja jeste i šta ako dete na letovanju dobije temperaturu.

„U tom slučaju ona će obično proći za dva, tri dana. Ne skidajte je antibioticima na svoju ruku. Ako posle tri dana ne prođe, obavezno se javite najbližem lekaru. Dete tada treba i rehidrirati, da nadomesti izgubljenu tečnost, a najbolje će pomoći supice i čorbice. Takođe, pored temperature mogući su i letnji prolivi i povraćanja. Oni obično prođu za dan, dva, ali ako se to ne desi, kao i kod temperature, javite se lekaru“, savetuje Slavko Dušanov.

Čuvanje od zaraze

Pedijatar Slavko Dušanov priča i kako se čuvati od zaraze na prvom letovanju od izbijanja pandemije koronavirusa.

„I na letovanju i inače, svi treba da se pridržavamo tri osnovna opštepoznata pravila – da držimo distancu, da nosimo maske u zatvorenom prostoru i da redovno peremo ruke. Rukavice nisu potrebne jer se tako lako možete zavarati. A osim pranja ruku, pomažu dosta i sredstva za dezinfekciju sa 70 odsto alkohola.“

Dezinfekcija smeštaja

Kad idemo u neki smeštaj, očekujemo da je on po pravilu dobro dezinfikovan. Dr Slavko Dušanov ima savet za one koji se malo više brinu.

„Slobodno mogu da kvake, površine u kupatilu i drugo što dodiruju svakodnevno prebrišu alkoholom i običnom krpom. Možete od kuće poneti litar, da budete mirniji. Ipak, ako ste već krenuli na letovanje u inostranstvo, ne dozvolite da vam odmor prođe u strahu od zaraze i u dezinfekciji“, savetuje naš sagovornik.

Na plaži

Ugostitelji širom sveta uveliko su počeli da primenjuju mere prevencije od širenja zaraze. Pored toga, uvek je dobro i da se sami čuvamo, ali opet zdravorazumski.

„Na plaži ne treba da budete u grupi s nepoznatim ljudima, recimo, pod jednim suncobranom, poželjna je i distanca od najmanje metar. S druge strane, u vodi ne može ništa da se desi, pa možete da se opustite. Ne paničite ako deca u vodi počnu da se igraju s drugim mališanima – da bi se zarazili, potrebno je da najmanje 15 minuta budu sasvim blizu zaraženog i da im on direktno kijanjem ili pljuvanjem prenese virus. Dobro je i što znamo da je kod dece virus uglavnom sa slabom kliničkom slikom. Zato se opustite i uživajte kad ste već na odmoru“, savetuje dr Dušanov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram