Roditelji male dece moći će da rade od kuće: Novi hrvatski zakon menja „igricu“

Foto: Great Images / Caia Image / Profimedia

Ovo je nešto o čemu mnoge majke i očevi iz Srbije maštaju.

U Hrvatskoj je novim predlogom Zakona o radu uređen rad s izdvojenog mesta rada, odnosno rada od kuće i rada na daljinu. Ovo je velika prekretnica i iako se smatralo da je izmena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike objasnili su da se ipak radi o usklađivanju sa evropskim direktivama.

Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tokom cele trudnoće, a majke i očevi do osme godine detetovog života. Isti zahtev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže porodice ili članu domaćinstva, čije zakonsko trajanje nije određeno.

Krajem prošlog meseca novi Zakon o radu prošao je prvo čitanje, a dugoočekivane izmene i dopune Zakona implementirale su i dve evropske direktive. Jedna od njih je Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja brige s kojom je povezan i članak 17.c novog Zakona.

Članak govori o obavezama i pravima radnika na izdvojenom mestu rada, a dodatna pojašnjenja pojedinih stavki zatražili smo od nadležnog ministarstva i Hrvatske udruge poslodavaca.

Prema novom Zakonu o radu radnik može zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i porodičnih obaveza i ličnih potreba iz tri razloga.

Prvi razlog je zaštita zdravlja usled bolesti ili utvrđenog invaliditeta, drugi je trudnoća ili roditeljske obaveze prema deci do navršene osme godine života, a poslednji razlog je pružanje lične brige članu uže porodice ili članu domaćinstva, piše Jutarnji list.

Poslodavac je dužan razmotriti zahtev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od dobijanja predloga. S druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mera u skladu s posebnim zakonima i propisima.

„Predloženim zakonskim rešenjem uspostavlja se odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti fleksibilne mogućnosti kako za radnika, tako i za poslodavca, i to unutar razumnih zakonskih ograničenja kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe navedenog prava“, napisali su iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike.

Koji su opravdani razlozi za odbijanje zahteva?

Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

„Pod opravdanim razlozima zbog kojih poslodavac može odbiti zahtev radnika za takvim radom u prvom redu podrazumevaju se organizacijski razlozi na strani poslodavca odnosno potrebe organizacije rada koji zavise od slučaja do slučaja“, poručili su iz Ministarstva. Iz HUP-a kažu da odredba koja navodi opravdane razloge za odbanje zahteva nije pravilno implementirana iz navedene Direktive.

Ona zahteva da se obrazloži odbijanje ili odgađanje zahteva, ali ne zahteva postojanje opravdanog razloga za isto.

„Nije jasno na temelju kojeg propisa/kriterijuma se utvrđuje šta se smatra opravdanim razlogom. Sadašnja formulacija je u velikoj meri neodređena, odnosno teško je odrediti šta je opravdani razlog.

Ministarstvo će morati kroz svoja tumačenja pojasniti koji bi to bili opravdani razlozi čime će se stvoriti dodatne obaveze i nejasnoće za poslodavce“, rekli su iz HUP-a. Dodali su da ni takva tumačenja neće pružati pravnu sigurnost jer mišljenje ministarstva nije važeći izvor prava koji se uzima u obzir dođe li do sudskog postupka. Dodatni nivo zaštite radnika predviđen je propisivanjem upravne mere Inspekcije rada koja naređuje poslodavcu da radniku isporuči pisano obrazloženje o nemogućnosti izmene ugovora kojim bi se na određeno vreme ugovorio rad od kuće, prenosi missmama.

***

Bonus video: Investicije za bebe koje se isplate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram