Koliko para ti treba u Srbiji mesečno ako imaš troje i više dece

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Porodice iz Srbije su nam rekle kako raspoređuju troškove.

Italijanska „La Repubblica“ je ovih dana objavila članak o porodici sa dvoje dece koja se iz provincije doselila u Milano i o njihovoj borbi da prežive sa 4.000 evra mesečno.

Iako pripadaju srednjoj klasi i imaju „pristojne“ plate, 3.000 evra im ode na osnovne stvari za život. Na najam stana, hranu i račune ode im najviše novca, pa je gotovo nemoguće uštedeti za neke veće stvari. Samo stan mesečno plaćaju 1.800 evra.

Ta priča nas je navela da se zapitamo kako porodice u Srbiji koje imaju troje ili više dece preživljavaju, pa smo dve mame i jednog tatu pitali koliko novca bi im bilo potrebno za „normalan“ život i ovo su njihovi odgovori.

„Za normalan život bi nam trebalo oko 3.000 evra mesečno“, kaže nam Jovana P. koja ima tri dečaka i dodaje: „Može da se živi i sa 1.500 ali ‘na mišiće’.“

„Na hranu ode najviše novca – 100.000 dinara mesečno (oko 3.000 dnevno), na higijenu oko 10.000. Garderobu kupujemo po potrebi, deca dosta i dobiju ili mlađe dete nasledi od starijeg, ali nova obuća je neophodna, pa na svaka tri meseca se za to mora izdvojiti minimum 15.000“, objašnjava ona.

„Za trojicu mojih dečaka na sportove i vanškolske aktivnosti dajemo 15.000 (plivanje, folklor, šah, karate, muzika). Rekreativne i ekskurzije su ukupno oko 1000 evra, a da ih opremimo za početak školske godine nam treba oko 300 evra (rančevi, sveske, pernice itd.)“, dodaje ona i kaže da su to troškovi za najosnovnije stvari.

„Tu nema odeće i obuće za muža i mene, ne računam pripreme sa sportskim klubovima, razne igraonice, bioskope, izlaske…To sve spada u luksuz.“

Goran Matijević ima petoro dece i kaže da nije svaki mesec isti i da troškovi mogu dosta da variraju.

„Dok su deca mala treba od 800 do 1.000 evra, bez putovanja, odeće itd. Oko 1.200 ako se pokvari veš mašina ili crkne bojler. Sada su troškovi veći, jer neke stvari za školu više nisu besplatne. Sve je stvar organizacije, neki moji drugari troše toliko novca na jedno dete. Mi smo uvek skromno živeli, uspevali smo i da putujemo, deca nijednu ekskurziju, pripreme i festivale nisu propuštali“, objašnjava on i dodaje da ipak najviše novca ode na hranu.

„Kad porastu, ne treba više od 1.500 evra za normalan život.

Foto: Privatna arhiva

Ovo što je na spisku hrana, to su velike kupovine namirnica, sredstava za higijenu. Ta stavka varira i nije svakog meseca ista. Kao ni ova poslednja. Odeća je oko 100 evra mesečno jer ne kupujemo patike svakog meseca“, rekao nam je Goran.

Da ispod 1.000 evra ne može da se živi potrvdila nam je i Tijana R. koja ima troje dece.

„Najviše para ode na hranu definitivno, pelene i ostalo nisu bitna stavka toliko, najviše se troši na hranu za celokupne potrebe. Bilo bi nam okej sa 100.000 mesečno ali ništa specijalno, već sa 150.000 bi moglo malo lakše i rasterećenije da se živi. Uspevamo da uštekamo nula“, kaže ona.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram