Reči Minje Subote o deci nas vraćaju u normalu

minja subota
Minja Subota Foto:printscreen/youtube/tobogandzija

Minja Subota, srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike, preminuo je noćas u 83. godini. Prisećamo se kako je ovaj dugogodišnji voditelj i autor dečije TV emisije „Muzički tobogan“ govorio o mališanima.

Minja Subota je prošle godine u intervjuu za portal Nova, između ostalog, govorio i o onlajn nastavi, tj. šta misli o tome budući da je veliki deo svog života proveo radeći sa decom i za decu.

“Ima jedna šala: Deci su govorili – ugasi televizor i sedi uči. Sad im govore – upali televizor i sedi uči. Situacija je vrlo teška u ovom trenutku. Deca su, na našu žalost, dolazila kući i uključivala svoje telefone, internet, Fejsbuk i nisu imala društveni život. On se toliko izgubio, da je to zabrinjavajuće. Sad tek nisu u situaciji da imaju normalan život i mislim da roditelji moraju da se, na neki način, potrude da deci ovaj period ne padne toliko teško. Onda su se osećali slobodnim, a sad ih i za školski program vezuje televizija. Bilo bi dobro da roditelji sa njima pretresaju to gradivo, da se potpomognu udžbenicima. Kako će to da prođe, pravo da vam kažem, ne znam. Voleo bih da čitava stvar uspe. A i ako ne uspe u potpunosti, imaće značaja, jer će deo toga deca svakako da usvoje. A pokazaće se jedna nova dimenzija u prosveti, koliko se tih nastavnih jedinica može preneti na televizijske programe u budućnosti. Sve to, po meni, nije baš dobro. Kada se završi čitava ova ružna epizoda, moramo da razmišljamo o njihovom društvenom životu”, kazao je Minja za portal Nova.rs.

Kazao je i šta misli o kulturnom sadržaju za decu na televiziji poslednjih godina.

„Već dugi niz godina zapravo nema sadržaja koji bi mogli da animiraju decu. Najbolji programi za decu su takozvani zabavo-edukativno programi. Da bi napravili takve programe, a da budu gledani i dobri, njihovi autori moraju da žive uz decu. Oni moraju da prate ritam ineteresa dece i njihovo znanje, jer su deca nama pobegla što se znanja tiče. Ali nije važno da program bude samo za decu. Mi smo pravili programe koji su bili porodični. To treba da shvate. Oko Tobogana se okupljala cela porodica. Imali smo veliko poverenje kod dece jer vide da im roditelji gledaju. E, to nam nedostaje i to nije lako napraviti.“

Legendarni Muzički tobogan i nedeljno prepodne sa Subotom klinci su ponekad iščekivali više od omiljenog slatkiša. Uživajući u snimanjima i radu sa decom, Minja je često dobijao poklone koje i danas čuva.

„Ti pokloni su nosili simobliku poštovanja prema meni. To mi je jako prijalo. Dobijao sam njihove crteže, ambleme škola, radove od keramike, zajedničke fotografije… Primao sam mnogo pisama od dece koja su pratila ‘Tobogan’ i to su mi drage uspomene. Sve to pažljivo čuvam“, istkaoa je u jednom intervjuu Minja Subota.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI