Rečenica koju roditelji izgovaraju svakog dana, a najviše ubija samopoštovanje kod dece

Detetu ne treba savršen roditelj, već roditelj koji shvata ovu "sitnicu".

U novoj Mamazjaniji uz slatki i osvežavajući „Plazma Šejk“ (Plazma Shake), kompanije „Bambi“, koja podržava snimanje decembarskih epizoda našeg podkasta, razgovarali smo sa Milenom Buđevac, čuvenom psihološkinjom i dečjom psihoterapeutkinjom, koja nam je ukazala na najčešće greške savremenog roditeljstva i objasnila da nije neophodno da budemo savršeni da bismo bili dobri roditelji, a njene savete možete da čujete i pročitate na portalu Zadovoljna.rs.

Najnoviju epizodu Mamazjanije pratite uz najslađe poslastice Plazmastičarnice.

Milena radi sa decom i posvećenim roditeljima, a u podkastu ističe da dobar roditelj nije savršen roditelj već onaj koji je osvestio svoje greške. Takođe, otkrila nam koja rečenica koju roditelji izgovaraju svakoga dana može da uništi dečje samopoštovanje, koje je mnogo važnije od samopouzdanja:

„Težina reči koje ti možeš da uputiš detetu je ogromna. Ponderiše se sa 100. I ti onda kažeš detetu: ‘Sram te bilo‘, ‘Na šta ti to liči?‘, ‘Kakav si ti to?‘, ‘Šta si ti to?‘, i dete se odmah transformiše – ‘okej, stvarno sa mnom nešto nije u redu‘. I to mu ostane – to je ona razlika koju ljudi često ne prave između samopoštovanja i samopouzdanja. Sad svi hoće samo ‘samopouzdano‘, a u stvari, samopoštovanje je ono što nam je ključno: kako ja sebe doživljavam bez obzira na sve. Možda ja sad ovde zaplićem jezikom, da li ću ja o sebi da mislim ‘bože, kakav sam ja propalitet od osobe‘ ili ću da kažem ‘baš sam imala loš dan, baš mi je bilo teško, imala sam tremu‘ – kako ću ja to sebi da objasnim.“

Milena je u podkastu sa Anom Marković, između ostalog, govorila o tome šta znači biti „loš“ roditelj, koliko je važno da negujemo zajedničko porodično slobodno vreme bez telefona i uređaja, zašto dete ne treba opteretiti obavezama, već mu pružiti detinjstvo i slobodu.

BONUS VIDEO: