Proverena drevna metoda da te ne svrbi kad ujede komarac

Komarci
Foto: STEKLO_KRD / Alamy / Alamy / Profimedia

Roditelji, naučite decu na vreme.

Postoje te neke male životne veštine koje se u porodicama prenose s kolena na koleno i koliko god neobično zvučale – rade posao. Jedna od njih je i proverena caka šta da uradiš kad te ujede komarac.

Kad komarac ubode, iza sebe na koži ostavlja malo pluvačke koja sadrži proteine, a koje telo registruje kao neželjene. Reakcije na ubode komaraca prouzrokovane su reakcijom vašeg imunološkog sistema na ove proteine, kaže za Health dr Keli Maples. Kako bi vas zaštitilo, vaše telo oslobađa histamin koji takođe izaziva svrab, upalu i oticanje.

„Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga sledi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe decu ili ljude sa poremećajima imunološkog sistema“, dodaje dr Maples.

A kako da instant izbegnete nepodnošljivi srab znaju sve osobe „slatke krvi“ koje su često žrtve ovih malih napasti. Jednostavno je – samo noktom napravite krstić na mestu uboda!

Ipak, ukoliko ovo ne upali, obratite pažnju kako se situacija dalje razvija. Znakovi koji upućuju da bi trebalo odmah da potražite hitnu medinsku pomoć su osip, oticanje i crvenilo van mesta ugriza i problemi sa disanjem.

Jedino što nikako ne biste smeli da radite jeste da na svrab reagujete češanjem, jer to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog dr Pajel Gupta.

„Češanjem po mestu uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije jer mesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju“, ističe dr Gupta i dodaje da možete da koristite hladne obloge, ili kockicu leda, da biste smanjili upalu i svrab.

Osim toga efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.

Za privremeno olakšanje, mesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte preterivati sa količinom jer alkohol ima nadražujući efekat.

„Takođe možete da operete mesto uboda hladnom vodom i sapunom, kako biste ublažili svrab“, dodala je dr Gupta.

BONUS VIDEO: Čuvari plaže nekad i sad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram