Primila sam vakcinu protiv korone u osmom mesecu trudnoće

vakcina trudnice
Džejn Martin Foto: Privatna arhiva

Džejn Martin, 34-godišnja lekarka iz Nju Orleansa, rodila je svoje treće dete 14. januara. Ona je drugu dozu vakcine Fajzer primila 6. januara. Sada je objasnila zašto se u osmom mesecu trudnoće vakcinisala protiv korone.

„Prvu dozu vakcine Fajzer dobila sam u 34. nedelji, a drugu u 37. nedelji trudnoće. Kad sam primila tu drugu dozu, bolnica je objavila moju fotografiju. Nisam očekivala da će odmah postati viralna“, kaže Džejn za portal magazina Women’s health.

A to je izazvalo pravu buru širom sveta – sasvim nepoznati ljudi sa raznih krajeva sveta, koje Džejn nikad nije ni videla, napadali su je zbog takve odluke.

Dr. Jane Martin, a second-year maternal-fetal medicine fellow at Ochsner Baptist, recently received her second COVID-19…

Posted by Ochsner Health on Петак, 08. јануар 2021.

„To je bilo obeshrabrujuće. Bila sam zabrinuta da će druge trudnice videti objavu i sve reakcije koje je izazvala i da će ih to uplašiti, pa da neće pričati sa svojim lekarom o vakcinaciji, a možda su to prethodno planirale.“

Gledala kako zaražene trudnice umiru

Inače, Džejn je ginekolog u bolnici Ochsner Health, specijalizovana za visoko rizične trudnoće, a tokom pandemije je bila u kovid zoni i lečila teško obolele trudnice. Neke od njih, sličnih godina kao ona, gledala je kako umiru.

Zato joj je ova treća trudnoća u doba korone pala teško. Onda je, kad je bila u 33. nedelji, počelo da se sve više govori o masovnoj vakcinaciji.

„Znala sam da je vakcina rađena ubrzano, ali stvarali su je naučnici koji su celu svoju karijeru posvetili tome. U početku sam se dvoumila, baš kao i većina trudnica. Nisam želela da se osetim kao zamorče. Ali nisam brinula za razvoj bebe jer sam već bila u poodmakloj trudnoći. Više me je brinula opšta nesigurnost zbog toga što trudnice nisu bile uključene u ispitivanja vakcine. Zato sam sprovela sopstveno istraživanje“, kaže Džejn.

Pročitajte još:

Vodila se smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdrastvene organizacije – da nema nijednog konkretnog razloga da se veruje da je rizik od vakcine za trudnice veći od koristi koje bi vakcinom dobile.

Čitala ja ispitivanja o vakcinama kompanija Fajzer i Moderna, dokumente o hitnoj upotrebi, podatke o trudnicama koje su sticajem okolnosti primile vakcinu.

„Nije bilo negativnih ishoda trudnoće ni u jednom ispitivanju kod pacijentkinja ili njihovih fetusa. Takođe, razgovarala sam sa svojim lekarom, sa suprugom, koji je hirurg ortoped, sa kolegama. Pričali smo o rizicima i dobrobitima.“

Tada joj je njen lekar kazao da svaka trudnica mora da donese odluku za sebe, da proceni šta joj vakcina dobro donosi, a šta potencijalno loše. Kaže kako se nada da će svi lekari tako govoriti svojim pacijentkinjama.

I onda se sve svelo na to – koliki je rizik bio da Džejn do kraja trudnoće dobije kovid. Znala je da s trudnoćom raste rizik od teškog oblika bolesti, kako navodi CDC. A ona je bila u visokom riziku da se zarazi jer je radila sa kovid pacijentima svakog dana. Slično je bilo i sa njenim suprugom, a i ćerke joj idu u školu, ne na onlajn nastavu.

„Shvatila sam da će bilo šta što uradim da smanjim rizik od bolesti biti dobro i za mene i za bebu“

Od nuspojava samo bol u ruci

I tako je Džejn odlučila da se vakciniše. Posle prve doze osetila je blaži bol u ruci gde je primila vakcinu, ali osim toga nije imala neželjenih efekata.

Priča i kako su je mnogi pitali zašto nije sačekala s vakcinom do posle porođaja.

„Činilo mi se da je kasna trudnoća najrizičniji trenutak da obolim od kovida. Zato sam posle vakcine osetila veliko olakšanje“, kaže Džejn koja je rodila zdravu ćerkicu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram