Priče kojima majke muške dece guše svoje sinove

Foto:shutterstock

Mnogi tvrde da je odnos između majke i sina jedan od najvažnijih odnosa koji će muškarac imati u svom životu. Ujedno taj odnos vremenom postaje kompleksan, pogotovo kada dečaci dođu u adolescentsko doba i zatim odrastu.

Biti mama je težak posao, bilo da imate sina ili ćerku. Na naš stil roditeljstva u mnogome su uticali naši roditelji i detinjstvo koje smo imali. Što smo stariji, sve više shvatamo kako i sami imamo ogroman uticaj na svoju decu i na to kakvi će oni roditelji biti.

Važno je uvek imati na umu da smo samo ljudi i da grešimo – i to mnogo. Sigurno ćete kao roditelj napraviti mnogo grešaka zbog kojih ćete se kajati i to nećete moći da kontrolišete. Ono što možete da kontrolišete jeste kako reagujete na svoje greške i kako ih ispravljate.

Šta dečaci uče od svojih majki

Foto: Wavebreak / Profimedia

Kroz odnos sa svojim majkama, sinovi uče kako da se brinu za ljude koje vole, ali i da cene žene oko sebe, kao i da je u redu imati emocije.

Ako se majke prilagode emocijama svojih sinova, mogu im pomoći da sagrade jako samopouzdanje i naučiti ih da procesuiraju svoje emocije. Ovo je jako važno uspostaviti još od malih nogu, jer ako vaš sin nema prostora za iskazivanje emocija, to može postati veliki problem u budućnosti.

Važno je i da mame nauče sinove kako se poštuju žene, a pored toga i kako izgleda žena koja poštuje sama sebe. Ovo će biti važna stavka kada dođe vreme za prve veze i prva zaljubljivanja.

Pored svega što im je potrebno od majki, postoji nešto što im nikako nije potrebno. Ove tri stvari koje majke rade mogu u potpunosti da „uguše“ mušku decu.

Ne poveravajte se previše svom sinu

Ne treba da sa svojim sinom delite svoj emocionalni prtljag i očekujete od njega da vam bude rame za plakanje. Zaista možete naneti štetu ako se oslanjate na to da će vaše dete zadovoljiti vaše emocionalne potrebe, a to može dovesti do nečega što se naziva emocionalni incest ili upletenost.

Upletenost je termin koji se koristi da opiše situaciju kada se majka oslanja na sina da igra ulogu koju bi inače trebalo da igra druga odrasla osoba. Majke koje su veoma bliske sa svojim sinovima imaju tendenciju da ovo urade. Zapamtite da on nije vaš supružnik niti najbolji prijatelj.

Sinovima je potrebno da njihove majke budu emocionalno dostupne za njih, a ne da one emocionalno zavise od svojih dečaka.

Evo o čemu još nikada ne bi trebalo da razgovarate sa svojim muškim detetom:

Vaša menstruacija i drugi ženski problemi (osim u edukativne svrhe),

Problemi koje imate sa mužem ili partnerom

Vaše emocije i intimna osećanja

Ne očekujte da vam se sin uvek poveri

Ako vam se sin sam poveri, to je jedna stvar. Međutim, očekivanje da to uradi je sasvim druga.

Mame su sinovima bezbedne luke još od malih nogu, tako da ako gajite taj odnos, nećete imati problema. Ipak, nikako ne biste smeli da forsirate sina da vam se poverava.

Poveravanje nikako nije dvosmerna ulica. To što vam se dete poverilo, ne znači da bi trebalo i vi njemu.

Sasvim je normalno da ćete sa vremenom biti sve manje potrebni svojim sinovima, pogotovo kada se ožene. Zato cenite vreme koje provodite zajedno dok je mali i potrudite se da uvek budete tu za njega, ne preplavljujući ga sopstvenim problemima.

Kada se oženi, treba da se poverava svojoj supruzi. Zato ga usmerite u tom pravcu, posebno ako nastavi da vam se poverava i kada počne da živi sa nekom devojkom.

Nemojte misliti da ste uvek u pravu

Budite spremni da prihvatite krivicu. Dečaci i muškarci vole da ih poštuju, pa čak i ako se s nečim ne slažete, postoji način da im pristupite i razgovarate.

Ovo se zaista odnosi na svu decu. Kao roditelji, važno je da pokažemo poniznost u svojim mislima i postupcima. Budite spremni da prihvatite da ste pogrešili. Svi mi grešimo i verovatno ćete izneveriti svoje dete mnogo puta, ali najvažnije je da se uvek trudite da budete bolji. Prosto je nekada nedovoljno čak i kada dajete sve od sebe.

Najvažnije je da sami priznamo neki neuspeh i sa detetom ga prevazilazimo bilo da je to kroz izvinjenje ili na drugi način.

Nemojte misliti da ste uvek upravu, a vaš sin greši, jer ćete mu tako samo degradirati samopouzdanje i autoritet.

***
Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram