Popularna imena: „Nekad smo tako zvali ljubimce, danas decu“

Popularna imena
Foto: Profimedia.rs

Ranije smo na ulicama uglavnom slušali kako mame dozivaju Marka, Nikolu, Milicu, Jelenu. Sada se najčešće začuje Metodije, Demijan, Aja, Rea. Jasno je da se trendovi menjaju i zato smo sa vaspitačicama iz beogradskih vrtića proverili koja su to najpopularnija i neobična imena među mališanima.

Kako je bilo nekada, a kako je sada, priča vaspitačica Maja Has koja već petnaestak godina radi s decom, što po institucijama, školama i vrtićima, što privatno.

„I koleginice i ja smo primetile da je kod dečaka pre desetak godina ime Vuk bilo veoma često. Pored toga, Luka, Stefan, Nemanja, Mateja, Marko i Aleksa već 20 godina ne prestaju da budu aktuelna imena. Kod devojčica ranije je bilo najviše Tara, Sara, Una, Dunja“, priča Maja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Silver Line (@silverlinejewellerywatches) on


S druge strane, kaže naša sagovornica, u poslednje vreme kod dečaka su popularna stara imena, pa se mnogi dečaci zovu Dositej, Aleksej, Konstantin, Kosta, Ignjat, Metodije, Vasilije.

„Kod devojčica su u trendu kratka imena Tea, Lea, Rea, Lara, Lena, Aja, Iva, Mia, Manja. Naš utisak je da su se tako kratko ranije nazivali ljubimci, a danas deca“, smeje se Maja.

Ona kaže i da je primetila da roditelji deci daju i dva imena, ali i da se ističu pojedina neobična imena.

„To su recimo Demijan ili Sjena. Uz to, bio je trend u jednom momentu da su se dečaci zvali Novak, i to u neverovatnom broju, pa je onda i to krenulo da jenjava“, priča Maja.

Vaspitačice Milijana Veđić i Sandra Vidaković, koje rade u vrtiću u Dobanovcima, potvrđuju da su kod devojčica vrlo popularna kratka imena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ogrlica sa imenom (@ogrlicasaimenom) on


„To su: Mia, Tea, Lana, Una, Nina, Mila, Elena, Dunja, dok je Zoja jedno od retkih i nesvakidašnjih imena“, priča Milijana, koja je u proteklih 12 godina kroz praksu i rad u vrtiću upoznala mnogo dece.

Što se dečaka tiče, kaže da su najčešća imena Vukašin, Andrej, Kosta, Stefan, Vukan, Jakov, Despot, Lazar, David, a jedno od nesvakidašnjih muških imena je Relja.

Pročitajte još:

„Pre četiri, pet godina najpopularnije žensko ime je bilo Dunja, a muško Lazar. I jedno i drugo ime se i danas nalaze među najčešćima“, kaže Milijana. Ona podseća i da je pre desetak godina među devojčicama bilo najviše Milica, Anđela i Teodora, a među dečacima – Nikola, Luka i Marko.

Slika je šarena, nema sumnje, ali da se zaključiti da se roditelji kad dobiju dečaka više okreću tradiciji i starim imenima, a za devojčice biraju ona kratka moderna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram