Najpopularnija imena za bebe tokom korone

Imena beba
Foto: Profimedia.rs

Koronavirus je promenio i nastavlja da menja svet u kojem živimo. Uticao je na sve apsekte života, posebno u zemljama koje su nedeljama, pa i mesecima u karantinu, a posebno je zanimljivo kako se pandemija odrazila na imena koja dajemo deci.

Istraživanje koje je sproveo Channelmum.com, a kojim je obuhvaćeno 1.300 novopečenih i budućih roditelja iz Velike Britanije, pokazalo je da čak 43 odsto njih misli da će pandemija zauvek promeniti način na koji dajemo imena deci.

Čak sedam odsto učesnika u anketi već je pod uticajem aktuelnih dešavanja donelo odluku da promeni ime za koje su se prvobitno bili odlučili, pa su zbog ovoga sa lista nestala imena koja podsećaju na viruse – kao što su Viola ili Violeta. Nepoželjnim se takođe smatraju imena koja asociraju direktno na koronavirus – Kora, Korina i Rona.

Pročitaj i:

S druge strane, sedam od 10 roditelja kao poželjna imena ističe ona koja imaju optimistički prizvuk, a to su Nada, Vera, Čeriti (Charity – milosrđe na engleskom), Pejšns (Patience – engl. strpljenje). Zanimljivo je da više od 54 odsto roditelja kaže da razmatraju ime Iris (koje na grčkom znači duga), ali i Indigo i Blue.

Skok u popularnosti zabeležilo je i ime Florens, kao asocijacija na Najtingejl bolnice, a omiljena su i „sigurna“ imena poput Haven i Harbour (luka).

Na sajtu Channelmum možete pronaći kompletan izvorni spisak imena koja se trenutno daju deci u Velikoj Britaniji, zemlji teško pogođenoj koronavirusom, u kojoj je do sad od posledica kovida 19 umrlo više od 40.000 ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram