Domaća imena iz 80-ih koja i danas dajemo bebama

Foto: Petr Bonek / Alamy / Profimedia

Poslednjih godina roditelji svojim bebama rado daju kratka, zvučna imena, ali sve je više onih koji se vraćaju u prošlost, te biraju imena koja su bila popularna ranijih decenija, posebno osamdesetih godina prošlog veka. Zato smo proverili kako su mame i tate u Srbiji tada nazivale svoje bebe.

Uz malo prepirke i mnogo ljubavi, roditelji su i nekada i sada s mnogo pažnje birali ime koje će njihovo dete nositi celog života.

Zanimljivo je da podaci kažu da su osamdesetih godina, koje su i danas inspiracija mnogima, roditelji u Srbiji devojčicama ubedljivo najčešće davali ime Jelena. Dakle, Jelene su bez sumnje obeležile period od 1981. do 1990.

To ime je postalo popularno još od 1971, pa nadalje, kada je polako počelo da se ističe među Draganama, Danijelama i Biljanama. Onda je osamdesetih bilo bez premca prvi izbor roditelja i tako je bilo sve do 1991. kada je Jelenu u narednoj deceniji zamenila Milica.

Pročitajte još:

Interesantno je, s druge strane, to što je Jelena tih osamdesetih u susednoj Hrvatskoj, koja je tada bila deo iste zajedničke države, bila tek na osmom mestu, posle Ivane, Ane, Martine, Maje, Marije, Marine i Kristine.

Što se dečaka tiče, najpopularnije muško ime u Srbiji od 1981. do 1990. bio je Aleksandar, koji se polako iz Beograda širio na čitavu Vojvodinu. Pratio ga je Marko, a za njim i Milan, Miloš i Ivan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram