Pitali smo žene iz Srbije šta misle o bušenju ušiju bebama – Draganin odgovor je i nas zaboleo

Foto: Shutterstock; Facebook

Svet podeljen napola.

Pre nekoliko dana na Tviteru se raspravljalo o tome da li devojčicama čim se rode treba probušiti uši i staviti im minđušice. Naravno, okršaj je bio žestok, a nas je naveo da i vas upitamo šta mislite o ovom načinu rodnog definisanja bića u prvim mesecima života.

A odgovori su kao da je neko žene podelio u dve grupe.

Prva u tome vidi tradiciju, a druga nanošenje bola detetu i kršenje dečjih prava.

Iako je nekada običaj bio da se devojčicama u prvim mesecima života probuše uši i odmah im se stave minđuše, mlađe generacije imaju malo drugačije mišljenje o takvoj praksi.

„Kako šta mislite??? U normalnim vremenima, devojčice od tri meseca starosti majke su nosile kod lekara da im se buše uši. Kumovi ili tetke su obično darivale minđuše. Ne razumem šta je sporno?“, napisala je Nora.

„To je sad stvar izbora. Treba odbaciti te bapske običaje bušenja kod beba jer mogu same to uraditi kad odrastu, gde one žele, koliko i na kojim mestima. Možda u budućnosti bude demode ili otkriju da je štetno“, misli Gordana.

„Generacije su bušile uši devojčicama pa čak i dečacima, sada je to brzo i skoro bezbolno. Lepo je videti lepu devojčicu sa minđušama“, javila se Đurđina.

„Nikad nisam razumela nanošenje bola maloj deci, ma koliko to kratko trajalo. To se nekad radilo samo na selu, ok je kasnije ako neko baš želi. Ja sa svoje 64 godine nemam probušene uši i nikad se nisam osećala uskraćeno zbog toga, naprotiv“, kaže jedna Milica.

„Ja sam mojoj ćerki probušila uši samo 24 sata posle porođaja, osetila ništa nije!! Hvala Bogu sada je ta beba devojka od 17 godina“, napisala je Dragana.

Možda njenu ćerku i nije bolelo, zabolelo je nas.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram