Pet znakova da još uvek niste spremni da imate psa

Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda ipak kuca i nije tako dobra ideja.

Mnogi vaši prijatelji imaju pse i uvek vam pričinjava zadovoljstvo da se poigrate sa njihovim ljubimcima.

Takođe, u parku vam prilaze mnogi psi, što znači da vas se ne plaše, što je važna odlika budućeg vlasnika jednog psa. Pa opet, udomljavanje psa nije tako mala odluka.

Morali biste dobro da razmislite pre nego što se odlučite za ovaj korak, jer psi nisu povratna roba.

Nažalost, mnogi shvate da je pas previše velika obaveza i takve životinje završavaju na ulici, bez ikog da se brine o njima.

Pas kucni ljubimac
Kućni ljubimac Foto:Shutterstock

Ako se dvoumite po pitanju toga da li ste spremni za psa ili ne, obratite pažnju na redove koji slede. Ako se pronađete u njima, možda bi bilo dobro da preispitate svoju odluku.

Vaš stan je suviše mali

Iako su neke rase pasa pogodnije za male životne prostore poput čivava i maltezera, većini drugih će biti potreban prostor za rast, igru i zabavu. Ako zaista raspolažete sa vrlo malo kvadrata, a imali ste u planu veću od ovih rasa, razmislite na kakav život osuđujte svog psa.

Imate previše obaveza

Psi zahtevaju dosta pažnje. Ako usled posla kojim se bavite ili studija imate i previše obaveza, pitanje je da li ćete uspeti dovoljno da se posvetite svom ljubimcu. Njemu je potrebno svakodnevno četkanje, hranjenje, igranje, izvođenje u šetnju, ali i odlazak kod veterinara, šišanje i druge stvari koje oduzimaju vreme.

Foto:Shutterstock

Imate problema sa finansijama

Povrh svega navedenog, držanje psa u kući je skupo. Od hrane, preko ogrlice, povoca, šampona, igračaka do prostirke za spavanje.

Takođe, tu su i časovi obuke, vakcinacija, čipovanje, sterilizacija i druge važne stavke koje koštaju. Ako niste trenutno u dobroj finansijskoj situaciju dobro bi bilo da sačekate sa nabavkom psa.

Psima je potreban dosledan trening

Obuka psa može biti prilično zahtevna. Ako nemate dovoljno vremena i novca da se tome posvetite, imaćete kraj sebe psa koji nije na pravilan način dresiran i koji vas neće slušati. Takvi psi su skloni ka tome da se destruktivno ponašaju u kući, kao i da napadaju druge ljude i pse.

Pseće dlake će biti svuda po stanu

Mnogim rasama pasa opada dlaka. To bi značilo da ćete i uprkos redovnom četkanju, nalaziti dlake vašeg ljubimca na vašem nameštaju i tepisima. Osim toga budite spremni i na to da vaša garderoba bude puna psećih dlaka. Ako vam ovo deluje kao nešto što bi vam predstavljalo smetnju, smatrajte da još niste spremni za psa, piše Ženski magazin.

***

Bonus video: Kako se spakovati za more sa troje dece.mp4

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram