Najčešći problemi koje donosi pas kao kućni ljubimac

paskućni ljubimac
Nije lako imati psa za kućnog ljubimca, Foto: Rebecca Nelson / ImageSource / Profimedia

Kućni ljubimci život mogu učiniti zabavnijim i aktivnijim, ali biti vlasnik psa često donosi jedinstveni niz izazova. U nastavku donosimo preporuke veterinara za najčešće probleme s kojima se susreću vlasnici pasa.

 

Izazovi koje donosi vlasništvo nad psom obuhvataju probleme poput ranog buđenja, “krađe” hrane, povlačenja povoca, lajanje i cviljenje kad ostanu sami kod kuće, kao i žvakanje nameštaja.

Buđenje

Ako vas pas probudi rano ujutro, veterinari savjetuju da pokušate promeniti njegovu rutinu. Moguće je da ukoliko vaš odrasli pas ustaje satima pre vas, to znači da ide prerano u krevet. Kao moguće rešenje preporučuju pomeranje vremena spavanja, ali i povećanje fizičke aktivnosti tokom dana.

Hrana

Redovno davanje ostataka hrane vašem psu može ga naučiti da krade ili moli za hranu sa stola. Veterinari smatraju da vlasnici koji svojim psima daju ostatke hrane na neki način ih uvježbavaju u “prosjačenju”.

Bitno je na početku postaviti pravila da ne smeju jesti hranu sa stola te ne bi trebalo koristiti ostatke kao poslasticu ili odgovor na cviljenje.

Šetnja

Psi koji često povlače povodac mogu se naučiti mirnom hodanju uz pomoć korištenja uzice koja okreće nos vašeg psa prema vama kad povuče. Kad vaš pas mirno hoda, pohvalite ga i dajte mu poslasticu, te će tako s vremenom naučiti kako povlačenje ne funkcioniše te da ako se ponašaju na odgovarajući način zarađuje vašu naklonost.

Ako vaš pas mrzi izlaske po kiši, upotrebite pohvale ili poslastice da biste stvorili pozitivno raspoloženje. Takođe, veterinari preporučuju da svog psa nagradite poslasticom kada ga izvedete po lošim vremenskim uslovima kako biste stvorili pozitivnu povezanost s izlaskom napolje na kišu.

Šta rade kada su sami

Psi koji zavijaju i cvile ako ostanu sami od kuće, mogu osetiti nelagodu zbog razdvajanja. Ovaj problem se može rešiti saradnjom sa veterinarom kako bi shvatili šta vaš ljubimac radi dok vas nema i kako smanjiti njegov stres.

Možete im dati i igračku napunjenu dodatnom posebnom poslasticom kako bi im odvratili pažnju, lagano puštati muziku ili ostaviti upaljen televizor.

Šta ako skaču?

Psi vole poskočiti kad su uzbuđeni, ali ovo ponašanje može biti opasno za starije ljude ili manju decu. Možete obeshrabriti svog psa da skače na ljude tako što ćete ih nagraditi kad to ne učine ili prema savetima stručnjaka, blago nagnuti kolenu ka psu koji skače, kako mu ne biste dozvolili da skoči na vas. Vremenom će pas shvatiti da to više i ne radi.

Žvaće sve redom

Čvrst trening može spriječiti vašeg psa da ne žvaće nameštaj ili odeću. Dosledna korekcija najbolji je način da zaštitite svoje stvari od žvakanja. Važno je da nikada ne dopustite da vaš pas vuče odeću tokom igre ili da mu dajete komade stare garderobe kao igračke, jer time dopuštate da vaš ljubimac žvaće neke komade tkanine, što ga može zbuniti.

Umesto toga poželjno je psu dati igračku za žvakanje da se igra. Pronađite načine kako odvratiti pažnju svog psa ako jedu stvari koje pronađu na tlu na otvorenom. Psi su po prirodi znatiželjni i imaju jak njuh pa ližu i žvaću stvari kao način istraživanja sveta.

Da biste zaustavili ovo ponašanje, možete koristiti brnjicu kako fizički ne bi mogli jesti stvari kad su napolju ili im dati nešto drugo da drže u ustima poput igračke ili štapića koji vole.

Također korisno je nositi poslastice sa sobom prilikom izvođenja psa vani kako biste im odvratili pažnju ako počnu jesti nešto na zemlji, prenosi Lifestyle.ba.