Pet razloga zašto bi detetu trebalo da kupite papagaja

papagaj
Zađto je baš papagaj pravi ljubimac za vas, Foto: hmzphotostory / Alamy / Alamy / Profimedia

Često postoje dileme oko izbora kućnog ljubimca, kod onih koji žele da udome neku životinju u svoj dom. Nekada sami uslovi nameću vaš izbor, a nekada imate potpunu slobodu. Možda želite da imate psa kao kućnog ljubimca, ali vaši kućni uslovi ne dozvoljavaju ili se to vašim komšijama ne sviđa. Moguće je da budete alergični na neku vama takođe omiljenu životinju, pa je i to jedan od razloga koji utiču na vaš izbor kućnog ljubimca, ali ljubav prema životinjama je uvek glavna prevaga u vašem izboru.

Međutim sa liste želja za novog kućnog ljubimca ne treba isključiti papagaje. Predstavljamo vam pet razloga koji će vam možda pomoći da se odlučite baš za ovog razigranog, zabavnog i uvek raspevanog ljubimca.

Inteligentni su i zabavni

Reći nekome da ima ptičiji mozak, pa i u šali, nekome zvuči možda kao uvreda. Međutim treba imati u vidu da su ptice jedna od najinteligentnijih stvorenja u životinjskom svijetu. Razmislite o tome koja druga životinja nauči da imitira ljudske pokrete, intrepretira različite zvukove i ima sposobnost da priča. Osim toga ovi kućni ljubimci će uvek biti raspoloženi da vas oraspolože nekom od mnogobrojnih melodija ili novom imitacijom koju su naučili.

Društveni su

Papagaji su veoma društvene životinje, a neki se mogu više vezati za vlasnika nego psi i mačke. Papagaji će uvek pažljivo saslušati svog gazdu iako ga neće baš uvek razumeti i uvek će naći razlog da podignu atmosferu u kući. Nikada neće propustiti da se pohvale novom melodijom s raznovrsnog repertoara. Neki papagaji kao Nimfe uživaće da se maze sa gazdom.

Savršeni za mali prostor

Nije uvek najpametniji izbor dovesti psa i mačku u mali stan jer jednostavno neće imati dovoljno prostora da trče i da se zabavljaju, a da pri tome ne unište namještaj i ostave za sobom nered po kući. Sa pticama to nije slučaj. Za njih vam je dovoljan prostor na koji možete spustiti kavez. Osim toga za njihovu igru van kaveza, nije vam potrebno mnogo prostora kao za mačke i pse.

Nisu previše zahtevni

Ptice ne zahtjevaju pažnju koliko psi i mačke, a i neki drugi kućni ljubimci koji su u ovo neko moderno doba došli na tu listu. Ne morate da ih vodite u šetnju i zabavljate. Naravno, potrebno je da im redovno menjate hranu i vodu, kako bi ste održali osnovnu higijenu vašeg ljubimca a i kućnog doma. Zatim da ih puštate da redovno lete. Igra sa ovim pernatim stvorenjem biće samo ponos.

Nisu skupi

Pticama je potrebno mnogo manje hrane nego drugim ljubimcima. Ptice najviše jedu sjemenke, a dobro je dopuniti njihovu ishranu pokojom porcijom voća i povrća. Najveći trošak je kupovina kaveza. Papagajima nije potrebno previše igračaka. U zavisnosti šta voli, u kavez se može staviti ogledalo, zvonce, penjilica, ljuljaška ili grančica sa kojim će se vaš ljubimac zabavljati.

#related-news_0

Na kraju možemo zaključiti da su papagaji izvrstan izbor za kućnog ljubimca, posebno za one koji žive u urbanoj sredini, odnosno u samom gradu, okruženi sa mnogim komšijama a ograničeni su sa prostorom i održavanjem svog ljubimca. Neće mnogo naškoditi vašem budžeti, kao ni oduzimanju vašeg dragocenog vremena, niti će smetati vašim komšijama. Papagaji su puni pogodak za vaš izbor, samo još ostaje na vama koju vrstu da izaberete, prenosi Lifestyle.ba.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram