Spas za ljude koji ne mogu da žive od dlaka kućnih ljubimaca

Beba i porodica 18. okt 202115:18 > 19. okt 2021 13:59
Pas
Furminiranje je spas i za psa i za vas, Foto: Sandra Marisol Del Ro Mendoza / Alamy / Alamy / Profimedia

Nastupila je jesen i linjanje naših kućnih ljubimaca nam zadaje noćne more. Za ovaj problem postoji priuštivo rešenje koje linjanje kod pasa može smanjiti i do 80 posto.

Razgovori među vlasnicima pasa u ovom periodu uglavnom počinju sa: ‘ne znam šta ću od dlaka’ i ‘mogu da ga češljam do sutra, opet bude isto’, a mnogi su očajni od svakodnevnog usisavanja dlaka.

Oči nam je otvorila Milica, vlasnica malog francuskog buldoga.

„Odvela sam ga kod grumera, i skoro da se nije linjao neka dva meseca. Naravno, bilo je malo dlaka ali ništa strašno, a nisam ni očekivala da će toliko dugo da traje taj efekat.”

Iako kratkodlaki i oštrodlaki psi ne idu često kod grumera, ovaj tretman je super rešenje. Furminiranje je proces vađenja mrtve dlake ili poddlake i radi se kod kratkodlakih pasa, kao i kod onih koji imaju duplo krzno, odnosno tu poddlaku. Naravno, ovo nije moguće primeniti na sve vrste pasa, ali ljudi kod grumera najčešće dovode labradore i retrivere, kao i mopseve i jazavičare. A, naravno, furminiranje je preporučljivo i za polarne vrste pasa poput samojeda i haskija, pa čak i pomerance.

„Vi time ubrzavate proces vađenja mrtve dlake i tako imate smanjeno linjanje ljubimca. Trajanje je individualno od psa do psa, ali to drastično smanjeno linjanje traje od dve, tri nedelje do nekih mesec dana. Taj proces se zatim postepeno vraća”, rekla je dr veterinarske medicine i grumerka Dragana Duduković.

Ovaj tretman obavlja se posebnim trimerima – furminatorima. Pas se kupa posebnim šamponom i suši specijalnim fenom koji zajedno podstiču da više dlake izlađe napolje.

„Niti je bolno, niti agresivno za psa. Psu to čak i prija. A, sa veterinarske strane gledišta to je pravilno negovanje dlake.”

Veterinarka nam je naglasila da je pogrešno šišati kratkodlake pse, kao i npr. retrivere, jer se tako psu čini medveđa usluga. Psu dlaka služi kao zaštita, regulator je toplote, te zimi služi da zagreje psa, a leti ga krzo štiti od vrućine i UV zračenja.

Procesom furminiranja koža psa lakše diše i s obzirom na to da oni nemaju znojne žlezde, to im prija i za zdravlje kože i za zdravlje krzna.

Osim u varijanti gde će vas grumeri lišiti muke s dlakama, furminatori su dostupni i u različitim pet šopovima, pa sve to možete uraditi i sami, ali je neophodno da znate kako se koristi. Češljanje ne bi smelo da traje duže od 20-ak minuta, u smeru rasta dlake i izbegavajte ga ako životinja ima ranu na koži. Svakako, pitajte veterinara za savet pre prvog četkanja.

Bonus video: Šiške poznatih lepotica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram