Kako održavati zubnu higijenu kod pasa

pas
Pas, Foto: Susan E. Degginger / Alamy / Alamy / Profimedia

Naše malene njuškice su razlog zašto naša jutra dobijaju još slađu notu, a dolazak kući bude ispunjen s dodatnom dozom igre i smeha. I svi vrlo dobro znamo da nam se niko ne obraduje kad dođemo kući kao naš pas.

Baš kao što kroz odabir kvalitetne hrane, dugih šetnji i igrački s kojima psi dodatno razvijaju veštine želimo njihove dane ispuniti bogatom rutinom i zabavnim aktivnostima, jednaku pažnju usmeravamo i na kvalitet života i zdravlja naših četvoronožnih prijatelja, piše Bonjour.ba.

Zubi su psima puno više od alata za žvakanje, tako da  je svakodnevna nega zuba vrlo važna. Ona se razvija već od malih nogu, a vlasnici pasa trebali bi je da je učine važnim delom svakodnevnih rituala. Nije komplikovana, ne oduzima puno vremena i traži posvećenost te par pomagača koji uspešno održavaju dentalnu higijenu potpunom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiba, Rumi & Hamu (@kibathedachshund)

Šta je to zubni kamenac i plak i zašto je to toliko loše po vašeg psa?

Zubni plak je zapravo lepljiva naslaga na površini zuba koja nastaje od komadića hrane i raznih bakterija. Na zubima se može stvoriti kroz nekoliko sati.

Neuklonjeni plak se kroz par dana mineralizuje i stvara kamenac. Kamenac ima dosta hrapavu površinu na kojoj se kasnije zadržava još plaka koji pak dovodi do težih dentalnih bolesti poput upale desni.

Plak se sa zuba može ukloniti blagim struganjem, dok se kamenac uklanja kod veterinara. Uzevši u obzir brzinu nastanka plaka i kako u kratkom vremenu može stvoriti kamenac, svakodnevno čišćenje zuba i te kako je važno.

Kako održavati pravilnu kućnu higijenu?

Oralna higijena jedan je od preduslova dobrog zdravlja, a dobre navike trebalo bi usvajati već u mladim danima. Kako biste psima pomogli da razumeju ritual čišćenja zubi, važno je da oni u potpunosti razumeju što ih očekuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 1nundred_9 (@coucou_corgi)

Preporuka je da ovaj korak napravite nakon što je pas nahranjen i prošetan, kako bi u potpunosti mogao biti fokusiran. Recite mu da sedne kod vas i npr. recite mu ‘Otvori usta’ ili ‘A’ i rukom povucite donju vilicu. Nagradite ga poslasticom i pomazite.

Kada nauči da na određenu naredbu otvara usta, uzmite četkicu za zube i kratko pređite preko zuba. Prestanite s pranjem ako krene žvakati četkicu. Nemojte koristiti pastu za zube dok pas ne prihvati temeljno četkanje zuba.

Uvek koristite namensku pastu za pse, a kako bi rutina bila potpuna, dodajte mu i grickalice koje delotvorno i mehanički uklanjaju ostatke hrane sa psa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by rottweiler (@rot.persian.shahi)

A šta ako vaš pas već ima zubni kamenac?

Posetite vašeg veterinara već danas i u razgovoru sa stručnjacima donesite najbolju odluku za njegovo dentalno zdravlje. Vaš ljubimac će vam biti zahvalan i jako srećan jer brinete o njegovom zdravlju.

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram