Najbolji odgovor na pitanje – kako da kaznim dete

Deca
Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

"Često me roditelji pitaju – a kako da ga/je kaznim? Obično kažem – izaberite kaznu koju ćete vi moći da izdržite", kaže psihološkinja i porodična savetnica Katarina Jovanović.

Jedan od najboljih „recepata za kažnjavanje“ prilično je jednostavan: ukinite bezuslovne privilegije.

Roditelji često nisu svesni do koje mere su svoje dete obasuli privilegijama. Razmislite – zasebna soba je privilegija. Čišćenje njihove sobe je privilegija. Telefon je privilegija. Wi-Fi je privilegija. Džeparac je privilegija… Ako vi na te stvari gledate kao na „podrazumevane“, pubertetlije će ih posmatrati kao svoje „pravo“.

Objasnite im da to nije tačno. Ni vi nećete dobijati platu ako ne radite, zar ne? Nećete jesti ako ne napravite ručak. Zašto bi za njih važila drugačija pravila? Privilegije se ne dobijaju. Njih treba zaraditi. Pubertetlije su opasne račundžije i odradiće sve, ako zaključe da im se isplati – čak će promeniti i ponašanje koje vam se ne sviđa.

Cilj kazne nije da deca ispaštaju i osećaju se jadno, cilj nam je da deca promene ponašanje. Učinite da im se to isplati.

Na primer, pokupite i sklonite omiljenu garderobu iz ormana svog tinejdžera. Za svaki komad garderobe navedite uslov za vraćanje. Hoćeš da ti vratim omiljene patike? Popravi keca iz istorije. Što ga pre popraviš, pre ćeš dobiti patike.

Prestanite da perete i peglate njihov veš. Počnite ponovo kada vaš mezimac ne zaboravi da raspakuje torbu sa treninga ni jedan jedini put u tri nedelje. Ili će naučiti da očisti svoje kopačke, ili će naučiti da koristi veš-mašinu i peglu. Dakle, vin-vin situacija za vas.

Ako oni odbijaju da učestvuju u kućnim poslovima, vi odbijte da platite Wi-Fi za mesec dana. Ili promenite šifru za pristup. (Znam da su sada u školi online. Posle 8 uveče nema škole. Posle 8 uveče najviše žele da budu online. Onemogućite pristup.)

Naplatite uslugu vožnje na trening, u školu, kod prijatelja. Ne u novcu, u uslugama.

Dobre stvari ne padaju sa neba. Što pre naša deca to nauče, bolje za njih. I za nas. Našu decu volimo bezuslovno, ali da bi odrasla u dobre ljude, neophodno je da im, tu i tamo, postavimo neki uslov.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram