Pet genijalnih supermoći srednje dece

Foto: Shutterstock

U nekim delovima sveta danas je dan srednjeg deteta i to je odlična prilika da posebno snažno zagrlite svoje srednje dete, odnosno mlađeg ili starijeg brata ili sestru.

Postoji mnogo stereotipa povezanih sa srednjom decom, a svi su ujedinjeni pod imenom „sindrom srednjeg deteta“. Za decu srednjih godina često se kaže da se osećaju nevoljeno i zanemareno u odnosu na svoju braću i sestre, kao da nigde ne pripadaju i imaju negativan pogled na svet, piše zadovoljna.hr.

Iako je istraživanje zaista pokazalo da su deca srednjih godina zanemarena tokom odrastanja, dugoročno gledano – ona ​​znaju kako da imaju koristi od toga.

Deca srednjih godina tako izrastaju u društvene i sjajne timske igrače. Osim toga, oni su dobri saradnici i prijatelji, ali i uspešni lideri.

Martin Luter King, Abraham Linkoln i Madona primeri su dece srednjih godina sa snažnim liderskim kvalitetima.

Zbog mogućeg zanemarivanja sa kojim se suočavaju dok odrastaju, deca srednjih godina postaju nezavisnija, osećaju manje pritiska da se prilagode i više su empatična. Sve to ih čini odličnim zaposlenima, timskim igračima, ali i partnerima.

Ispod je još nekoliko supermoći dece srednjih godina.

1. Oni su odlični pregovarači

Pošto su navikli da ne dobijaju uvek sve što žele, postaju pametni pregovarači.

2. Dobro prosuđuju

U svakoj situaciji uzimaju u obzir sve strane i donose dobre odluke. Spremni su na kompromis, zbog čega su odlični u diskusijama, a pošto su navikli da čekaju kao srednja deca, strpljivi su.

3. Spremni su za nove stvari

Jedno istraživanje je otkrilo da je 85 odsto dece srednjih godina otvoreno za nove ideje, u poređenju sa 50 odsto prvorođene dece.

4. Cene pravdu

Budući da se tokom odrastanja često moraju prilagođavati potrebama drugih, jednom kad odrastu, fokusirani su na pravdu i prilagođeni potrebama drugih.

5. Posvećeni su prijateljima

Veoma su društveni pa provode dosta vremena sa prijateljima. Možda se zato ponašaju misteriozno ili povučeno, ali su veoma posvećeni porodici koju su sami odabrali. Vole da uspostave svoj krug ljudi i oslanjaju se na prijatelje.