Pedijatar razbija 5 mitova o bebinom spavanju

Šta kaže čuveni doktor Karp?

Dr Harvi Karp je poznat po svojoj knjizi “Najsrećnija beba u kraju” u kojoj je izneo ideju o takozvanom četvrtom tromesečju. Naime, bebe se rađaju pre nego što su dovoljno zrele za život van materice zbog čega im je u prva tri meseca potrebno dosta pažnje i smirivanja kako bi mogle da se naspavaju. Problem je, dr Karp smatra, što roditelji nemaju realistična očekivanja već veruju u određene mitove koji im samo otežavaju prve mesece sa bebom.

Na sajtu Detinjarije pišu kojih mitova roditelji treba da se oslobode, po njegovom mišljenju.

Bebama je za spavanje potrebna potpuna tišina

Bebe su navikle na bučnu atmosferu u materici i tišina im je strana. Da biste postigli da se beba oseća kao u majčinom stomaku, koristite takozvanu belu buku (stvaraju ga kućni aparati, a na Jutjubu postoje i zvučni snimci koje možete pustiti svojoj bebi).

Bebe bolje spavaju ako im ojačate večernji obrok pirinčanim pahuljicama

Majčino mleko i mlečna formula puni su masnoća i ugljenih hidrata i u pirinču nema nikakvog čarobnog sastojka koji bi više zadovoljio bebu nego mleko.

Postoji određen uzrast u kome beba može da prespava noć

Bebe nikada ne prespavaju noć. Čak i mi odrasli se probudimo, pa se vratimo u san. Bebe nauče da se same ponovo uspavaju oko šestog meseca, kada su neurološki dovoljno zrele za to, kaže dr Karp. Do tada su im potrebne roditeljske tehnike umirivanja.

Normalno je biti neispavan roditelj

Dr Karp je veoma zabrinut zbog sve veće učestalosti postporođajne depresije među mamama. Manje od šest sati sna je veoma štetno. Zbog toga san roditelja treba da bude prioritet. O tome govori i poslednji mit:

Roditelji sami treba da se snalaze sa bebom i trpe neispavanost

“Najveći od svih mitova je da normalnu porodicu čine dva roditelja i dete. Do pre sto godina niko nije brinuo o bebi bez podrške šire porodice.”

Zbog toga se ne snebivajte da tražite pomoć. I što je najvažnije, prilagodite svoja očekivanja stvarnosti. Ti prvi meseci će – kao i sve faze – proći, poručuje dr Karp.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram