Roditelji mentalno jake dece odbijaju da rade ovih 13 stvari

Foto:Shutterstock

Izbegavajte u širokom luku ako želite da vam deca budu stvarno jaki ljudi.

Odgajanje mentalno jake dece ne znači da neće plakati, biti tužni ili da će biti uspešni u svemu. Mentalno snažna deca nisu imuna na poteškoće, ali neće ni potiskivati svoje emocije.

Zapravo je potpuno suprotno. Mentalna snaga pomaže deci da izađu iz problema. Daje im snagu da nastave iako možda sumnjaju u sebe. Snažni mentalni sklop omogućiće detetu da iskoristi sve svoje potencijale u životu.

„Međutim, da biste vaspitali dete koje ima snažan um potrebno je izbegavati određene postupke“, objašnjava Emi Morin, psihoterapeutkinja i profesorka na Univerzitetu Northeastern.

U svojoj knjizi „13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do“ objasnila je šta roditelji ne treba da rade kako bi im deca izrasla u mentalno jake ljude koji će moći da rešavaju i najteže životne izazove.

Stvaranje mentaliteta žrtve

Zbog sedenja na klupi za vreme fudbalske utakmice ili jedinice iz prirode od deteta ne treba praviti žrtvu. Odbijanje, neuspeh i nepravda su deo života. Odbijte da učestvujete i ako dete oseća sažaljenje.

Učite ih da bez obzira koliko su teške ili nepravedne okolnosti, uvek mogu preduzeti neke pozitivne korake.

Nametanje osećaja krivice

jean-paul chassenet / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako namećete detetu osećaj krivice, učite ga da je krivica nepodnošljiva. Deca koja se tako odgajaju neće moći da kažu „ne“ i ako to žele.

„Budi drug i dozvoli i mi da prepisujem od tebe“ ili „ako me voliš, učinićeš ovo za mene“.

Pokažite deci da bez obzira što ponekad osećate krivicu, svi dobri roditelji je osete, nećete dozvoliti da zbog svojih negativnih emocija ne donosite mudre odluke.

Stavljanje deteta u centar sveta

Ako se ceo vaš život okreće oko dece, odrasšće misleći da se svi tako treba da se ponašaju prema njima. S tim stavom neće daleko stići u životu. Naučite svoju decu da se fokusiraju na ono što oni mogu da ponude svetu, a ne na ono što mogu dobiti od njega.

Izbegavanje straha u životu

Iako bi vas držanje deteta u staklenom zvonu poštedelo puno teskobe i straha, igrajući na sigurno učite vaše dete da treba stalno da izbegavaju strah u životu.

Pokažite svojoj deci da je najbolji način na koji može pobediti strah, suočavanje s njim i tako ćete vaspitati hrabro biće koje će biti sposobno da izađe iz svoje zone komfora.

Dozvoljavanje detetu da donosi velike odluke

Ako deca odlučuju šta će porodica jesti za večeru ili gde će ići na godišnji odmor dobijaju moć za koju nisu spremni. Ponašate se prema deci kao da su jednaka ili šefovi, zapravo ih lišavate mentalne snage.

Dajte deci priliku da znaju da izdržavaju naređenja, stvari koje ne žele da čuju i da moraju da rade stvari koje ne žele. Neka vaša deca donose jednostavne odluke uz održavanje jasne porodične hijerarhije.

Očekivanje savršenstva od deteta

Očekivati da su deca uvek savršena je potpuno nerealno.

Učite svoju decu da je u redu da ne uspeju. U redu je, normalno, da ne budu odlični u svemu što rade. Deca koja se trude da postanu bolja verzija sebe, a ne najbolji u svemu, neće meriti sebe prema mišljenju drugih ljudi.

Dozvoljavanje deci da izbegavaju odgovornost

M-Production / Alamy / Alamy / Profimedia

Dozvoliti deci za izbegavaju obaveze ili odlazak u vrtić ili školu može biti jako primamljivo. Uostalom sigurno želite da deca imaju bezbrižno detinjstvo. Ali to možete postići tako da deca ne budu preopterećena za svoj uzrast, a kroz svoje obaveze razvijaće mentalnu snagu zbog koje će postati odgovorni ljudi.

Štitite ih od bola i tuge

Razočarenja, tuga i teskoba su deo života. Dozvoljavanje da dete iskusi negativne emocije daje im priliku za praktikuju zone nelagode.

Pružite svojoj deci podršku koja ima je potrebna kako bi stekli poverenje u svoju sposobnost da rešavaju poteškoće u životu.

Osećate se odgovorno za emocije svoje dece

Pokušavate dete da razveselitie kad je tužno ili smirite kad je uznemireno znači da preuzimate odgovornost za regulisanje njegovih emocija. Deca moraju da nauče kako da se nositi sa svojim emocijama.

Učite decu zdravim načinima da se nose s njihovim emocijama tako da ne zavise od drugih koji će to učiniti umesto njih.

Ne dozvoljavanje detetu da pravi greške

Ispravljanje domaćih zadataka iz matematike, duplo proveravanje je li sve spremno za školu i konstantno podsećanje šta sve treba da urade – nije dobro za njihovu budućnost. Posledice neke radnje su veliki učitelj u životu.

Neka deca naprave greške i pokažu kako mogu da uče iz njih i da postani jači i sposobniji.

Zbunjujuća disciplina s kažnjavanjem

Kazna podrazumeva da deca pate jer su učinila nešto pogrešno. Međutim, disciplina uči kako da budu bolji u budućnosti. Podizanje deteta koje se boji „upasti u nevolju“ nije isto što i odgajanje deteta koje želi izdabrati najbolje.

Koristite metode koje će pomoći detetu da razvije samodisciplinu kako bi napravilo bolji izbor.

Korišćenje prečice kako biste izbegli nelagodu

Iako ćete sebi olakšati život ako nešto učinite za dete ili umesto njega, to dugoročno ne pomažu detetu. Takav model pokazuje da ne mora puno da radi. Učite ih da su dovoljno jaki da istraju čak i kad žele da odustanu.

Zaboravljanje na vrednosti koje učimo decu

Mnogi roditelji ne uče decu vrednosti koje su ima važne u životu. Često zbog toga jer se bore sa svakodnevnim haosom i zaboravljaju da moraju da gledati širu sliku.

Pobrinite se da vaši prioriteti odražavaju ono što najviše cenite u životi u to će deci da snagu da žive smisleni život, piše Miss24sata.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram