Pedijatar otkriva kako MMR vakcina decu čuva i od korone

mmr vakcina
Foto: __David Gee / Alamy / Alamy / Profimedia

Od početka pandemije koronavirusa svako šesto, a u periodu vanrednog stanja čak svako treće dete u Srbiji nije ostvarilo usluge zdravstvene zaštite, a za decu uzrasta do šest godina to je najčešće bio izostanak redovne vakcinacije, podaci su UNICEF-a. Koliko je redovna vakcinacija važna, posebno u vreme korone, za portal Nova.rs govori pedijatar Slavko Dušanov.

Prema proceni Uruženja pedijatara Srbije, tokom 2020. godine stopa obavezne vakcinacije protiv morbila je opala za 25 do 30 odsto, što ostavlja značajan broj dece nezaštićenim od ove bolesti.

UNICEF navodi da je pravovremena vakcinacija od neprocenjivog značaja za zaštitu stanovništva od ozbiljnih i po život opasnih zaraznih bolesti, a da svaki prekid sprovođenja imunizacije dovodi i decu i celokupnu zajednicu u neposredan rizik od obolevanja i gubitka kolektivnog imuniteta.

Pročitajte još:

„Svaki pad vakcinisane dece ispod 95 odsto je veoma opasan i može potencijalno da dovede do novih epidemija“, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Te podatke potvrđuje i pedijatar Slavko Dušanov. On za portal Nova.rs otkriva koje sve opasnosti sa sobom nosi to što mališani od početka pandemije nisu kao inače vakcinisani redovnim vakcinama.

„To je vrlo opasno. Mi smo već imali epidemiju morbila pre dve, tri godine kad su antivakseri bili vrlo aktivni. Bilo je i smrtnih slučajeva kod dece zbog toga. Takođe, opasnost nisu samo morbili jer MMR vakcina kojom se deca vakcinišu pokriva, osim malih boginja, i zauške i rubeole. I onda sve može da bukne ponovo. Zato smo mi savetovali, otkad je krenula epidemija, da se deca redovno vakcinišu.“

Doktor napominje i zašto je važno da se deca prime MMR vakcinu baš u doba korone.

„Ta vakcina pokreće imunosistem i tako se stvara unakrsna reakcija – čim se imunosistem aktivira protiv jednog virusa, on je aktivan samim tim i protiv drugih. Onda ta deca, ako se zaraze koronom, imaju lakšu kliničku sliku.“

Zato lekar napominje da je izuzetno važno da se ispoštuje kalendar redovne vakcinacije.

Jasno je da situacija nije dobra jer, kako dr Dušanov navodi za naš portal, u praksi se vidi da je znatno manje dece, oko trećina njih, primilo redovne vakcine. Ipak, u svemu se nazire i nešto pozitivno.

„Zbog svih mera zaštite koje primenjujemo zbog korone, poput pranja ruku i maski, rizik za širenje drugih bolesti se smanjuje. Međutim, to nije dovoljno jer vakcinaciju teško da nešto može da zameni“, zaključuje doktor Slavko Dušanov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram