Pedijatar o rotavirusu koji napada decu i plaši roditelje

rota virus
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Mnoge roditelje je uznemirila vest da je u poslednjih nekoliko dana u Užicu hospitalizovano nekoliko dece sa istom kliničkom slikom - obilnim povraćanjem, prolivima, visokom temperaturom i malaksalošću, što su simptomi rotavirusa. Pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs objašnjava koliko su ovi simptomi opasni i šta da roditelji rade ako se deca razbole.

„To je virus koji je prisutan kod nas, kao i mnogi drugi virusi, godinama unazad. Javlja se obično s lepim toplim vremenom, kao i svi ostali enterovirusi, kako ih zovemo mi lekari, osnosno stomačni virusi. Ipak, ove godine ih ima manje, malo smo zaboravili na njih jer se sada više peru ruke, a rotavirus je fekalno-oralna infekcija koja se prenosi preko usta, tj. preko prljavih ruku“, priča pedijatar Dušanov kako je rotavirus nešto opasniji od drugih enterovirusa i stvara nešto težu kliničku sliku.

I onda ne treba da čudi što se roditelji uplaše jer, kako kaže doktor, dete tad prvo počne da povraća, pa dobije temperaturu, pa onda na sve to krene i proliv.

Pročitajte još:

„Kad virus uđe u organizam, u digestivni sistem, prvo počinje povraćanje, i to posle inkubacije od dva do tri dana. To povraćanje traje nekoliko sati, a problem je što dete ispovraća bukvalno sve što unese i tako gubi tečnost. Zato je važno da mu roditelj nadoknadi tečnost, najbolje supicom iz kesice ili sokom od jabuke, a ima i raznih tečnosti koje se kupuju u apoteci, a koje su namenjene i mlađoj deci. Važno je da se sve to radi sasvim lagano na usta, pomalo na kašičicu. Dete će najverovatnije i to ispovraćati, ali važno je da roditelj nastavi da mu daje tu tečnost da bi se ono iole rehidriralo. To povraćanje ne treba da se zaustavlja, ne treba da se daju lekovi protiv povraćanja jer dete tako izbacuje virus“, priča pedijatar Dušanov kako se roditelji posebno uplaše kad dete počne da povraća žuč, mada to deluje strašnije nego što zaista jeste.

On napominje da su teške dehidratacije vrlo retke, pa da dete zbog toga mora u bolnicu. Zato ne treba da žurite odmah kod lekara, kaže pedijatar Dušanov, već da dajete detetu neophodnu tečnost.

Doktor kaže i da se posle povraćanja javlja temperatura koja traje dva, tri dana.

„Nju, kao i inače, treba skidati antipireticima ako pređe 38,5 stepeni. Ipak, ovi lekovi nisu idealni jer irititraju već iritiran želudac od povraćanja, pa može da bude još gore. Zato, ako temperatura ne prelazi 38,5, treba pustiti da se telo samo izbori s virusom“, kaže pedijatar Slavko Dušanov.

A kako visus dalje ide kroz telo, obično sutradan posle temperature, dolazi do creva i izaziva proliv.

„I tu treba nadoknaditi tečnost, uz supe, čorbice, jogurt koji je odličan probiotik (uz banane), a poželjni su i probiotici iz apoteka. Dijete nisu preporučljive, kao što roditelji nekad veruju. Ipak, proliv neće stati od probiotika, ali oni će poboljšati stanje i makar delom nadoknaditi detetu ono što gubi iz organizma.“

Doktor ističe da sve to obično ne zahteva bolnicu, ali roditelji znaju da odu tamo i da traže infuziju.

„Ni glukoza ni fiziološki rastrvor ne mogu da nadoknade ono što dete izgubi povraćanjem i prolivom, posebno ne jer se daju u venu, a sve ovo oko virusa cirkuliše u digestivnom traktu. Ipak, ako se danima ni povraćanje ni proliv ne zaustavljaju, a dete jako malaksa, svakako se treba javiti lekaru“, zaključuje naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram