Dr Veljković: MMR vakcinacija drastično opala, prete morbili

morbile mmr vakcina
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Poseta pedijatrima smanjena je zbog velikog straha roditelja da njihova deca ne dođu u kontakt sa koronavirusom, kaže pulmolog i alergolog Predrag Veljković nakon upozorenja Udruženja pedijatara da je stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u našoj zemlji opala za 25-30 odsto, čime, ukazuju, deca mogu postati najveća "kolateralna" šteta kovid 19 pandemije.

Pedijatri su juče istakli da postoji ozbiljan rizik da nakon ili tokom epidemije kovid 19 Srbija ima epidemiju morbila i da će posebnu opasnost predstavljati otvaranje vrtića i škola u punom obimu, a Veljković za TV K1 naglašava da je vakcinacija jedini lek za tu bolest.

Pročitajte još:

On je rekao da se morbili jako brzo šire, a sa visokom temperaturom daju teške kliničke slike, dodajući da obaraju imunitet kod dece, tako da se može razviti upala pluća ili čak uslediti i slepilo.

Kako se prenosi

„Prenosi se kapljičnim putem, kao i koronavirus. Veoma mala doza količine virusa može da izazove oboljenje i jedini lek za to je vakcinacija, odnosno kolektivna imunizacija“, naveo je Veljković.

Kako je rekao, vakcina protiv morbila, zaušaka i rubele (MMR) obavezna je i ona se sprovodi od druge godine života deteta, odnosno sa punih 13 meseci do 24 meseca starosti.

Nakon toga sledi revakcina pred polazak u prvi razred osnovne škole, navodi Veljković.

On je ukazao i da u poslednje vreme kod njega na preglede dolaze deca sa umereno povišenom telesnom temperaturom, pojačanom nazalnom sekrecijom, kašljem… i naveo da se, ukoliko se sumnja na kovid 19, rade brzi antigenski test ili deca šalju u kovid ambulante gde rade PCR test.

Nema gripa među decom, ali ima stomačnog virusa

Veljković kaže da je povećan broj respiratornih infekcija, ali i ističe da ne može da tvrdi da su to sve slučajevi kovida 19.

Naveo je i da u poslednja dva meseca nije video nijedno dete koje je obolelo od gripa, dodajući da trenutno vlada i stomačni virus, sa simptomima muke, gađenja i povraćanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram