Pazite na hlor u bazenima! Ovi znaci ukazuju na trovanje

Foto: LJM Photo / DesignPics / Profimedia

Retko ko razmišlja o ovome, a dešava se.

Leto je sezona kad gradski bazeni i akva-parkovi vrve od svih onih koji bi da pobegnu od vrelog betona i potraže osveženje. Vikendima obično gužva bude tolika da u bazenu ne može da se zapliva.

Pored mladih, na bazenima su najčešći “gosti” porodice s malom decom. A kad su temperature preko 35 stepeni, retko ko razmišlja o svim opasnostima koje vrebaju iz javnih bazena.

Poslednjih dana vojvođanski portali prenose vest o dvema porodicama koje posle boravka u poznatom akva-parku, odmah te noći, završili u hitnoj pomoći zbog simptoma koji liče na trovanje hlorom.

Ne možemo vam reći da bazene izbegavate, jer znamo da je za neke porodice odlazak na more nedostižan, ali svakako vam možemo savetovati da vodite računa o tome na koja mesta odlazite i da pratite izgled i miris vode, kao i to da li se kod dece javljaju neobični simptomi.

Šta je hlor i šta traži u bazenima?

Hlor je vrsta hemikalije i vrlo je čest sastojak u sredstvima za čišćenje kao i u pesticidima. Većini je poznato da se, u vrlo malim količinama nalazi i u vodi za piće. Sve ovo zbog toga što je hlor vrlo dobar u borbi protiv bakterija. Može se prepoznati po vrlo intenzivnom mirisu, nalik na izbeljivač.

Foto: yanadjana / Alamy / Alamy / Profimedia

Može se naći i u obliku gasa, kada je njegovo udisanje vrlo opasno. A u javnim bazenima se koristi, pogađate, kako bi se suzbile bakterije u vodi.U telo se može uneti udisanjem, varenjem i apsorpcijom. A kad plivate u hlorisanoj vodi, sve tri mogućnosti su u opticaju.

Koji su simptomi trovanja hlorom?

Intenzitet simptoma zavisi od količine hlora kojoj je osoba bila izložena. Manje izlaganje znači slabije simptome, jače izlaganje može čak uzrokovati smrt.
Faktori koji utiču na intenzitet simptoma su:

-količina hlora kojoj je osoba bila izložena

-period tokom kog je bila izložena

-način na koji je došla u kontakt s hlorom (da li je udisanje, varenje ili apsorpcija)

Vrlo je važno znati da su simptomi mogu pojaviti odmah, ali može se desiti i da prođu sati do njihovog javljanja.

Neki uobičajeni simptomi:

-zamagljen vid

-crvenilo i iritacija očiju

-crvenilo, bol i iritacija na mestima gde je hlor bio u kontaktu s kožom

-osećaj peckanja u grlu, nosu, očima i grudima

-kašljanje ili kijanje

-stezanje u grudima

-osećaj kao da ne možete da dišete normalno

-mučnina

-povraćanje

Ako bi osoba ispoljila simptome i ignorisala ih, to bi moglo imati trajne posledice po zdravlje.

Kad primetite neke od ovih simptoma, ODMAH se obratite lekaru. Prilikom pregleda, on će tražiti znakove kao što su ubrzano disanje i otkucaji srca, plava koža, “upadanje” stomaka ispod rebara tokom disanja, širenje nozdrva i neobičan zvuk prilikom disanja, curenje nosa, oštećenje zubne gleđi.

Ukoliko se kupate na javnim bazenima, preporuka je da se odmah po izlasku iz vode istuširate, isto kao i po dolasku kući. Takođe, svu odeću bacite na pranje. Sve navedeno važi kako za decu, tako i za odrasle, prenosi zelenaucionica.

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram