„Ovi moji svileni sineki“: Priča Ide Prester u kojoj se pronalaze svi roditelji

Ida Prester Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Prekjuče sam se baš naljutila na Roka."

Ida Prester je na Fejsbuku podelila svoje utiske s predavanja Dr Šefali Sabari o roditeljstvu, kao i nekoliko saveta kada se nađete u situaciji da vas dete baš iznevira.

Uz njenu dozvolu, prenosimo objavu u celosti:

„Jedna mala inspiracija za roditelje.

Prekjučer sam se baš naljutila na Roka. Već treći put mi nije donio tjelesni iz škole da operem, svaki dan ga podsjetim. Da stvar bude gora, on izgleda nema ni pojma gdje mu je tjelesni! Tražio oko klupe, al nema. Sliježe ramenima i daje onaj blentavi odgovor bezbrižnog djeteta s francuskog dvora – pa sigurno je na Izgubljeno nađeno.

Držala sam mu ljutu bukvicu o životu, vrijednostima, odgovornosti i majčinom trudu da zaradi za tjelesni (o bože), a on se samo povlačio u sebe. A onda je zaplakao i tužno plakao sat vremena gledajući u zid, odbijajući svaku komunikaciju, zagrljaje i poljupce. Isisala sam ga, satrla. Strašno mi je bilo gledati ga takvog, ali ne znam u čem sam pogriješila?

Dijete napravi glupost i malo se izvičemo! Pa to tak ide! I nas su tako odgajali, još bi dobili i batine! Ovi moji ‘svileni’ sineki ni ne znaju da postoje batine.

Pročitajte još:

Sudbina je htjela da sinoć (dan poslije) odem na predavanje čuvene psihologice dr Šefali o svjesnom roditeljstvu. Ne znam puno o njoj, ali sam dobila preporuke s više strana, da čujemo gospođu. Očekivala sam malo istočne mudrosti, meditacije (kakve glupe predrasude)…nije to moj cup of tea, al’ baš da vidimo kako netko iz druge tradicije gleda na te stvari.

Kad, bum! Dočekalo me sve obrnuto. Pa to je bio pravi komični stand up! Kroz smijeh i primjere u kojima smo se svi mogli prepoznati dobila sam upravo lekciju koja mi je trebala. Iznimno duhovita, pametna žena koja mi je na svoj način ponovila sve ono što sam još u trudnoći čitala o skandinavskoj pedagogiji, pa valdorfskoj.. Jer istina je univerzalna, zdravi odnosi su zdravi odnosi, nebitno iz koje kulture stiže. Samo sam zaboravila te osnove.. jer.. život.

Na roditeljstvu treba stalno raditi, to je work in progress. Baš sam dobila to što mi je trebalo.

Ida Prester Foto:privatna arhiva

Evo i vama par glavnih principa, još dok mi je svježe od sinoć, pa možda nekom pomogne tko upravo gubi živce s malim drecavcima.

1. Djeca nisu naši robovi, niti smo im mi šef. Svako ‘kenjanje’ iz pozicije ‘autoriteta’ i vikanje je neproduktivno i uništava nam odnos. Roko gubi povjerenje u mene, bit će ga strah priznati greške i samo će se zatvoriti. A to mi je najgore.

2. Djeca su takva kakva su. Ne projicirajmo svoje fantazije. Roko je predivna nježna dusa, ali smotan. Zanesen, kako kaže njegova učiteljica. Ni sto mojih prodika neće ga ubrzati nit mu pomoći da se sjeti gdje mu je tjelesni.

3. Izbacimo ego. Djeca ne rade ništa nama u inat, već žive u trenutku, za sebe. Kad nas ne čuju jer su u igri, kad razbiju tanjur ili izgube tjelesni, kad se glupiraju i rade kaos.. to ne doživljavajmo osobno, jer nema veze s nama! Tad će nas prestati iritirati i reagirat ćemo smireno i prijateljski.

4. Mi stariji smo odgovorni za atmosferu, ne djeca. Roko se rasplakao i totalno blokirao jer sam ja krivo vodila igru. Sve se to moglo puno ljepše.

5. Sreća. Prestanimo stalno djecu tjerati da budu sretni i zahvalni za ono što ‘smo skupo platili’ ili ‘isplanirali’. Oni imaju pravo svoju sreću tražiti na sasvim drugim mjestima. Dovela sam vas na najlljepši alpski vrh, među planinske kozice i jezera, a vi bi radije bili s prijateljima doma u parkiću! Izludili su me s tim pred koju godinu.

6. Naša djeca nisu ni izuzetna ni genijalna. Naša djeca su prosječna. Genijalaca je jako malo, vjerojatno to nisu baš naša djeca. Pomirimo se s tim! I volimo ih baš takve kakvi jesu. Nisu poligon za naše neostvarene snove, niti su tu da nama uljepšaju život. Oni imaju svoj put, a mi im samo možemo dati ljubav i podršku.

Eto, par stvari kojih se sjećam od sinoć, ostalo ću pročitati u knjizi. Baš me inspiriralo i natjeralo na razmišljanje! Dr Šefali gostuje u Bg 26.9. – tople preporuke! A sad idem u školu s Rokom da zajedno pronađemo taj prokleti tjelesni. Koji sam skupo platila. Puno ću ga ljubiti danas. Isto želim i vama“.

***

BONUS VIDEO: KOME POVERAVAMO DECU NA ČUVANJE

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram