Ova slika je dokaz da svaki tata u Srbiji treba da prisustvuje porođaju

Foto:Shutterstock

Mnogi budući očevi čekaju da im to bude omogućeno.

Svako ko je video fotku tek rođene bebe koja se nasmešila tati – totalno se raznežio i raspilavio. A nama je još jednom potvrđeno ono što svi pretpostavljamo, a većina u našem društvu neće da prizna – rođenju deteta treba da prisustvuju oba roditelja. I mama i tata treba da požele dobrodošlicu na svet svom potomstvu – kao što je to već decenijama standard na Zapadu.

To najbolje dokazuje jedna viralna fotografija na kojoj se tek rođena devojčica osmehnula tati, a preslatki trenutk viralno kruži internetom.

Naime, majka Tarsila Roza Kordeiro uverena je da je malena Antonela prepoznala glas svog oca koji je tokom trudnoće svaki dan razgovarao s njom.

„Kad se rodila, stavili su je na mene da spava. Ali čim joj se tata obratio, otvorila je oči i nasmešila se. Uvek joj je govorio da je jako voli. Ujutro bi joj poželeo dobro jutro, a uveče laku noć. Mazio me po stomaku i pričao joj. I čim se rodila, ponovio je rečenicu koju joj je govorio kad bi stigao s posla: ‘Zdravo, bebo, tata je stigao'“, prisetila se Tarsila.

Tata Flavio Dijego Vilela kaže da se osećao predivno kad mu se ćerkica osmehnula.

„Mislio sam da znam šta je prava ljubav, ali nisam imao pojma dok nisam ugledao taj najiskreniji osmeh na svetu“, poručio je.

Iako znamo da bebe ne umeju da kontolišu svoju facijalnu ekspresiju, nema roditelja koji grimasu bebe u prvim danima po rođenju neće protumačiti kao osmeh.

I dok u skandinavskim zamljama očevi dobijaju priliku da bebi iseku pupčanu vrpcu, kod nas je i samo prisustvovanje oca porođaju incident, a pandemiji je odavno SZO odsvirala kraj.

Podsećamo, ponovno prisustvo pratnje u porodilištu KBC Zvezdara dolazi kao prva velika pobeda inicijative portala Zadovoljna pokrenute u julu 2022. i to nakon ispovesti urednice Dragane Pandurević Jovović o akušerskom nasilju koje je pretrpela na porođaju u KBC „Dragiša Mišović“.

Peticiju sa ovom inicijativom, pod nazivom „Stop akušerskom nasilju“, potpisalo je skoro 90.000 ljudi, a podržali su je i mnogi stručnjaci kao i poznati ginekolozi iz nekoliko naših porodilišta.

Carski rez, porođaj, rođenje, porodjaj, rodjenje, beba
Foto: Shutterstock

Još tada su u porodilištu KBC Zemun prvi najavili da će omogućiti besplatnu pratnju, međutim, to obećanje i dalje nije ispunjeno.

Posete trudnicama i porodiljama, kao i pratnja partnera, supruga ili bilo koje bliske osobe, dozvoljene su, inače, u bolnicama u gotovo svim zemljama regiona i u zapadnoj Evropi, ali i u privatnim porodilištima u Srbiji.

Ipak, državna porodilišta u našoj zemlji ne puštaju nikoga u bolničke sobe, a još manje u porođajne sale, jer i dalje čekaju odobrenje Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, koje debelo kasni, imajući u vidu da je pandemija još pre skoro dva meseca zvanično proglašena završenom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram