Moj muž želi da prisustvuje mom porođaju – probali smo to da dobijemo u Zemunu

Foto: SGAO Terazije, Shutterstock, google.maps

Prvi su obećali da će ovu opciju omogućiti.

U Kliničko-bolničkom centru “Zemun” niko ne odgovara na mejlove, a putem telefona dobijamo nejasne informacije, pa kako onda da saznamo po kojoj proceduri da prijavimo da želimo pratnju na porođaju, odnosno prisustvo muža ili bilo koje druge bliske sobe, što je još u avgustu najavljeno iz ove ustanove, pita čitateljka portala Zadovoljna.rs, koja je zamolila da ostane anonimna, a koja je već u poodmakloj trudnoći i onemogućena da dođe do bilo kakve informacije, jer je bolnica za pacijentkinje – nedostupna.

Pročitajte još:

Prisustvo oca na porođaju biće jedna od prioritetnih promena koje će biti izvršene u narednom periodu, a već od jeseni ova mogućnost, biće dostupna za trudnice, rečeno je našem portalu početkom avgusta ove godine.

“Nakon što je krajem jula pokrenuta peticija na Zadovoljna.rs za prisustvo partnera na porođaju, verovala sam da se ta opcija konačno pomera sa mrtve tačke. Dodatno me je veoma obradovala vest koja je izašla posle potpisivanja peticije, da porodilište pri KBC ‚Zemun‘ planira da omogući prisustvo oca na porođajima, od jeseni. Pomno pratim razvoj situacije još od kako je izašla ova vest, da se uverim da će tako zaista i biti, budući da me očekuje porođaj u novembru, a da se u tom slučaju ne bih dvoumila da se porodim u Zemunu. Međutim, od kako je izašla prva najava da će se pratnja na porođaju omogućiti, nikakvih zvaničnih novosti nema“, kaže naša čitateljka.

Do informacija u KBC „Zemun“, o prisustvu partnera na porođaju, nažalost, uz sve napore, nije uspela da dođe.

Foto:Shutterstock

„Muž i ja smo kao ‚obični građani‘ probali da dođemo do informacije kada se može očekivati da se zaista krene sa prisustvom oca na porođaju, ali nam na mejl niko nije odgovarao. Takođe, putem telefona smo dobili informaciju da je to ‘nešto neprovereno što se pojavilo na društvenim mrežama’, i da na to ne računamo, uprkos tome što je direktor klinike imenom i prezimenom stao iza izjave o mogućem prisustvu na porođajima“, razočarano priča naša čitateljka.

Njen mejl stigao je u Ginekološko-akušersku kliniku pri KBC Zemun, ali i desetine mejlova drugih žena. Međutim, lekari nemaju isti odgovor za sve. Zašto na mejlove nije odgovoreno i da li će realizovati ono što su najavili i obećali, odnosno da li će naša čitateljka, kao i sve ostale žene, biti u mogućnosti da se porodi uz prisustvo supruga, pokušali smo da saznamo.

Foto;Shutterstock

Imali smo sreće da dobijemo odgovor. Ovu problematiku je za Zadovoljna.rs objasnio ginekolog i akušer prim. dr Tomislav Stefanović, upravnik bolnice za GAK u KBC „Zemun“, koji je letos i najavio ovu mogućnost u porodilištu.

“Prisustvo partnera, majke, sestre, prijatelja ili bilo koje bliske osobe, već je moguće u Kliničko-bolničkom centru Zemun. Međutim, očekivane donacije još nismo dobili, a nemamo finansijske mogućnosti da oformimo dovoljno zatvorenih boksova za žene koje se porađaju uz pratnju i nezgodno je da neke odbijemo, a druge prihvatimo. U dogovoru sa direktorom KBC-a, doneli smo odluku da nova zgrada u kojoj će biti smešteno Odeljenje za vantelesnu oplodnju, bude i deo porodilišta sa boksovima za porođaje sa pratnjom. Sada je ovakav porođaj moguć, ali samo ako nema gužve, odnosno, ako postoje kapaciteti da se žena odvoji od ostalih, kako bi njen suprug, prisustvovao samo njenom porođaju, a ne i porođajima svih ostalih pacijentkinja. Ako nismo puni, možemo to da izvedemo bez problema, samo moramo na vreme da se pripremimo”, objašnjava prim. dr Stefanović.

Carski rez, porođaj, rođenje, porodjaj, rodjenje, beba
Foto: Shutterstock

Mejlovi i pozivi telefonom nepouzadni su izvori informacija.

„Žene koje žele da se porode u našem porodilištu uz prisustvo bliske osobe, moraju doći mesec dana ranije kod nas u akušersku ambulantu, da budu naše pacijentkinje, da dolaze na preglede i da se već u 36. nedelji dogovorimo oko procedure i pripreme. Dovoljno je da lekaru kod kojeg su raspoređene, kažu da žele da muž, sestra, majka ili bilo ko, prisustvuje porođaju, a taj lekar mora da prenese meni i glavnoj sestri da ima trudnicu koja želi porođaj uz pratnju. Mi potom pokrećemo pripreme za tu vrstu porođaja jer moramo da odvojimo zaseban boks. Nažalost, još nemamo dovoljno takvih boksova, pa smo ograničeni sa kapacitetom“, naglašava prim. dr Stefanović.

Pripreme bliske osobe koja će prisustvovati porođaju su jednostavne.

„Suprug, prijatelj, majka ili bilo ko, mora imati izvađen bris iz grla i nosa i urađen test na kovid. Pandemija je međutim još u toku, i to nam otežava posao i pomenute pripreme. Ponovo imamo zaražene kovidom u porodilištu, trenutno je čak 14 kolega na bolovanju“, kaže doktor.

koliko košta porođaj
Foto: Shutterstock

Tokom 2023. godine biće završeno novo odeljenje za porođaje sa pratnjom.

„Do kraja sledeće godine sigurno ćemo obezbediti sve uslove za porođaje uz prisustvo partnera ili bliske osobe, da svako ko poželi, bez obzira na situaciju, gužvu, kovid, može tako da se porodi. Najviše bih voleo da sada imam pet apartmana za trudnice i da mogu da se porađaju uz pratnju, da muž, majka, sestra, bilo ko, bude sa njima u apartmanu i pre i tokom i posle porođaja, ali još nemamo kompletne uslove za to, za veliki broj žena“, kaže prim. dr Stefanović.

Podsetimo, više od 80.000 ljudi je tokom jula meseca ove godine, potpisalo peticiju našeg portala o potrebi prisustva bliske osobe na porođaju, kako bi se, između ostalog, sprečilo nasilno ponašanje medicinskih radnika, a u zemunskom porodilištu su prvi reagovali i još tada najavili da započinju proceduru koja će omogućiti i olakšati pratnju u porođajnoj sali.

BONUS VIDEO: Stop akušerskom nasilju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram