Ova rečenica može da pomogne detetu, ali i roditeljima kada kipte od besa

Foto: Shutterstock

I nama bi dobro došlo da nam neko šapne na uvo nešto zbog čega će se naša krv vratiti u normalni tok.

Tantrumi, ispadi besa, pa onda oni sasvim obični ispadi ljutnje, bacanje po podu, ugrizi, udaranje… Sve to u nekom trenutku moramo proživeti sa svojim klincima. I redovno nas to potpuno izbaci iz takta. Pucamo po šavovima, ludimo, a onda dete postaje – još „level up“ u tom besu, da se blago izrazimo. Često zaboravimo da se sve može rešiti na neki drugi način, nekad sasvim jednostavno, samo ako upotrebimo prave reči i pravo raspoloženje. Ovo drugo je teško, da, ali možemo pokušati.

Nekad je dovoljna prava reč, odnosno rečenica, koja dete može da „izbaci“, odnosno trgne iz tog raspoloženja u kojem je, da nas bar čuje. I nama bi dobro došlo da nam neko šapne na uvo nešto zbog čega će se naša krv vratiti u normalni tok.

Jedna mama koja se na Instagramu naziva @itstheconsciousmom podelila je u svom videu rečenicu koju koristi svakodnevno kako bi pomogla i svom detetu i sebi da procesuiraju ljutnju: „Možeš da budeš ljut, ali ne možeš biti zao.“

Ovu jednostavnu rečenicu je lako zapamtiti, a odlična je kao podsetnik da je u redu osećati bes, ali nije u redu biti zao prema nekom. Upravo je ta rečenica odlična kao način i sredstvo za nošenje s ljutnjom iz dva razloga.

Podseća roditelja da može biti ljut, ali ne i zao

Pokazuje detetu kako da se pozabavi nekom situacijom na miran način

Ova medicinska sestra i majka dvoje dece ujedno je dala do znanja da je činjenica da mnoge odrasle osobe nemaju potrebne alate za regulisanje ljutnje.

„Mislim da odrasli ponekad treba da čuju ovu frazu više nego deca jer ipak sve uče od nas,“ napisala je.

„Ali evo u čemu je stvar, svi radimo s alatima koje imamo, a većina nas nema alate za upravljanje svojim osećanjima, a kamoli ljutnjom. Dakle, mi učimo uz našu decu.”

Ona je uz svoj video još napisala: „U većini slučajeva smo ljuti jer se zapravo osećamo daleko krhkije duboko u sebi i želimo da se neko pobrine za to. Pa što više MI kao odrasli počnemo brinuti o tim potrebama, to smo više u mogućnosti učiniti to za naše mališane. Dakle, zapitajte se ovo, šta vam treba kada ste ljuti? Pronalaženje odgovora na ovo pitanje biće moćan alat u vođenju deteta kroz ljutnju.“

Osim toga, u ovakvim je situacijama važno modelovati šta učiniti kad smo ljuti – možemo razgovarati, možemo reći drugima koliko smo povređeni, tužni, ljuti, možemo uzeti vreme za sebe, možemo se igrati sami, možemo tražiti zagrljaj.

„Zapamtite da mali pomaci koje činimo stvaraju velike, trajne promene. Svaki mali pomak koji napravite je važan,“ istakla je ova mama. Mnogi su se u komentarima javili i složili s njom da i odraslima treba ta ista rečenica, piše miss7mama.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram