Pitali smo ljude iz Srbije šta je najskuplje što su kupili svom detetu – Jadrankina priča je domaći zadatak za sve roditelje

Foto: Mark Hunt / DesignPics / Profimedia; Društvene mreže

Poklon koji vredi u svakom smislu.

Ukrasne kutije, mašne, šareni papiri i unutra dragocen poklon. Šta roditelji u Srbiji zaista smatraju vrednim darom za njihovu decu?

To smo nedavno proverili onlajn anketom pitajući vas šta je najskuplja stvar koju ste kupili svom detetu i da li se isplatilo.

I odgovori su zaista raznoliki.

Mama Gordana kaže da su to kompjuter i dobar telefon i da dete danas radi isplativ posao vezan za kompjutere.

„Plaćena auto-škola i potom auto, čim je položio u 18. godini. Sada je vrhunski vozač, bavio se i bavi se poslovima koji su nezamislivi bez vozačke dozvole“, kaže tata Andrija.

„Sve knjige i pozorišne predstave, kao i kreativne radionice… da sve izračunam, ispala bi impozantna suma za jedno dete… Isplatilo se“, kaže jedna Marija.

Slaviša se seća da je sinu za odličan uspeh u prvom razredu kupio kutiju čokoladnih bombona – od zadnjih para.

„Ni za hleba posle nisam imao.. Sada je moj sin na masteru na Mašinskom fakultetu u Nišu. Shvatio je suštinu…“

Nešto drugačiji poklon Mile je poklonio ćerki.

„Psa šarplaninca. Uz njega je naučila šta je ljubav prema životinjama.“

S druge strane, tu je primer skupe igračke, ali roditelji pre toga očigledno treba da se zapitaju koliko je to zaista vredno.

„Doduše, nisam ja nego ujak, kupio je mom detetu dinosaurusa igračku koja je plaćena 5.700 dinara. Eno je hvata prašinu, što znači da se nikako nije isplatilo. Dva puta se nije igrala sa njom. A tolika kuknjava bila i radost samo prvi put kad je dobila.“

Čedomir pak kaže da u knjige svakako vredi ulagati.

„Komplet od 12 enciklopedija, svaka za jednu oblast (svemir, zemlja, životinje, more…). Da li se isplatilo? Pa šta vi mislite? Da li se isplati ulagati u knjige i znanje? Ako to radite sistematski, rezultat ne može da izostane.“

Jedna Danja ćerki je, recimo, kupila bas gitaru koju je želela odmalena.

A kad smo već kod instrumenata, posebno se izdvaja odgovor jedne Jadranke.

„Klavijature i klavir. Danas je moja kćerka uspešna pijanistkinja i klavijaturistkinja rok benda.“

Suština svega je, kako reče jedna mama, da je najskuplje i najvrednije što roditelj može dati svom detetu ljubav i vreme koje mu posvećuje, a onda i obrazovanje.

A ako već govorimo o onim opipljivim poklonima, ovaj Jadrankin primer je zaista domaći zadatak za roditelje – ako kupujemo deci skupe stvari svakako je pametno da gledamo da to bude ulaganje u njihove talente i razvoj jer će prazni materijalni pokloni na kraju po svemu sudeći – skupljati prašinu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram