Psihološkinja objasnila šta je najgora stvar koju možete uraditi kada dete ima tantrum

Nema roditelja koji se nije uplašio jer ne zna kako da reaguje, a važno je izbeći jednu stvar.

Tantrumi ili izlivi besa su sasvim normalna pojava kod male dece koja još ne znaju pravilno da kontrolišu negativne emocije niti da se nose sa njima. Psihološkinja Emi Morin objašnjava kako roditelji mogu izvesti određene stvari kako bi detetu olakšali tantrum, ali isto tako ga mogu i samo dodatno pogoršati.

Kako objašnjava za Very Well Family, neke stvari trebalo bi izbegavati kada dete ima tantrum. Jedna od najgorih stvari koje roditelj može uraditi u tom slučaju jest popuštanje detetovim prohtevima.

Foto:Shutterstock

Na primer, ako dete nešto želi, a to iz bilo kog razloga ne može dobiti, vrlo je verovatno da će dobiti tantrum. Ali ako roditelj nakon nekog vremena ipak popusti, to može samo napraviti još više štete, kaže Morin.

Dodaje kako se katkad roditelji prepuste napadima besa iz čistog očaja kako bi zaustavili vrištanje ili bacanje po podu, pogotovo ako se nalaze negde u javnosti. Ali svaki put kada popustimo samo da prođe tantrum, dete zapravo učimo kako su izlivi ljutnje izvrstan način da dobije ono što želi.

To će rezultirati time da bi dete moglo u budućnosti naučiti da ima veće, duže i glasnije tantrume.

Foto:Shutterstock

Čak i ako se samo povremeno “predamo” napadima besa, psihološkinja tvrdi da će dete naučiti da je takav način ponašanja najbolji način da dobije ono što želi, piše index.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram